Mediul de afaceri, păsuit de ANAF în contextul coronavirus

Data actualizării: Data publicării:
florin-citu-inquam-ganea (7)
Florin Cîțu. Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, vine în sprijinul mediului de afaceri și anunță o serie de măsuri luate de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), în contextul pandemiei de coronavirus. 

Mediul de afaceri are nevoie de un real sprijin din partea Guvernului, nu de piedici și presiuni suplimentare. Toate măsurile vor fi aplicate în perioada în care, în România este stare de urgență, cât și pentru o perioadă de 30 de zile de la încetarea acestei stări.

„În această perioadă, având în vedere contextul economic dificil cauzat de răspândirea infecției cu virusul COVID – 19, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pregătit o serie de măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri", a anunțat Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, pe Facebook.

O primă măsură care vine în sprijinul mediului de afaceri este suspendarea sau, după caz, neînceperea executării silite a creanțelor bugetare. În acest sens, nu se mai emit somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.

Apoi, s-a decis rambursarea TVA-ului, în cursul lunii martie, pentru toate deconturile soluționate și pentru care s-au emis decizii de rambursare la zi  și implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020. 

Reprezentanții ANAF suspendă acțiunile de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță sau a cazurilor de evaziune fiscală unde sunt indicii în acest sens.

De asemenea, autoritățile anunță și suspendarea acțiunilor antifraudă privind Filtru II și a activităților specifice din Punctele de Trecere a Frontierei cu Ungaria și Bulgaria.

Totodată, se amână termenul de depunere a declarațiilor fiscale de la 25 martie 2020, până la data de 25 aprilie 2020.

Articol susținut de PNL

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri