BUSINESS CLUB. Anul electoral, pericol pentru economie

Data publicării:
logo FMI-5

Situaţia actuală de pe scena politică nu este una încurajatoare, iar perioda premergătoare alegerilor din 2014 ar putea chiar afecta evoluţia economică a ţării, spun experţii Fondului Monetar Internaţional.

România este în continuare o ţară cu probleme pe parte de guvernare”, a declarat Cristian Păun, analist economic.

Potrivit unui raport întocmit de FMI: „Anumite interese ar putea duce la tentative de tergiversare a unor reforme structurale deja întârziate, în special cele legate de companiile de stat. Aceste reforme sunt critice având în vedere că ar putea impulsiona investiţiile şi creşterea economică".

Nu putem să cerem cuiva să vină cu bani de acasă, să investească un milion, 10 milioane, 100 de milioane pentru 5 ani, 7, 15 ani, şi să oferim predictibilitate, sau o strategie, sau o lege care poate fi schimbată şi în 6 luni”, este de părere Steven van Groningen, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Străini.

Experţii FMI atrag atenţia că "au crescut presiunile pentru măsuri populiste care ar putea inversa reforme dificile implementate anterior sau ar putea crea noi riscuri. Trebuie rezistat acestor presiuni", se mai arată în raportul lor.

Angajări la stat, protecţie socială mai mare, chiar reduceri de taxe. Toate acestea sunt genul de măsuri populiste care atrag voturi. Investiţii guvernamentale la capitolul de infrastructură la nivel local”, a afirmat Dragoş Cabat, analist economic.

Pentru a încuraja angajările, guvernul ia în calcul pentru 2014 scăderea CAS la angajator.

Ne gândim la 3 puncte procentuale, din cele 5 pe care noi ne-am angajat că le vom reduce pe parcursul celor 4 ani”, a anunţat Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii.

Analiştii sunt sceptici când vine vorba de promisiuni legate de reducerea taxelor.

Nu putem simplifica sistemul fiscal din România pentru că avem venituri mai puţine la bugetul statului, avem dezechilibre macroeconomice”, a mai spus Cristian Păun.

Ba dimpotrivă, începutul anului electoral va aduce taxe noi. Contribuţii de sănătate pentru venituri din chirii și un impozit majorat pentru terenuri și clădiri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri