Business Club. Nabucco primește bani de la stat și după eșec

Data publicării:
nabucco harta

Transgaz şi OMV vor împrumuta Nabucco cu 7,5 milioane de euro, fiecare în părți egale. Bani sunt declarați ca împrumut, dar pentru o companie care are ca singur scop un proiect care nu mai are un viitor, e imposibil să returneze banii. Împrumutul este garantat cu active, dar în realitate nu există ceva palpabil pentru că s-au făcut doar studii până acum.

Transgaz va contribui cu alte 1,34 milioane euro la majorarea capitalului social al companiei de proiect. Practic societatea românească de stat îngroapă 5 milioane de euro.

Comitetul de conducere a Nabucco a aprobat un buget de 20 milioane euro pentru închiderea „controlată” a firmei.

Transgaz a cheltuit deja 25 milioane de euro pentru acest proiect și a trecut investiția la pierderi. Grupul austriac OMV, liderul consorţiului Nabucco, a alocat 55 milioane euro pentru acoperirea pierderilor.

Orice speranță opentru această conductă care ar fi trebuit să alimenteze Europa cu gaze din alte surse decât cele rusești a dispărut la finalul lunii iunie, când Azerbaidajul și companiile care dezvoltă un mare zăcământ din această țară au ales pentru transport o altă rută, Trans-Adriatic Pipeline, cu destinaţia în Italia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri