BUSINESS CLUB. Sporul bate salariul la Romgaz

Data publicării:
18012013 20m 20romgaz 20bc-44532

Chiar înainte să înceapă anul, în companii s-a completat contractul de muncă cu diverse drepturi. Acestă reașezare s-a făcut după ce de la Guvern s-a anunțat că salariile în companiile de stat pot crește doar cu 3% în 2013. Și dacă salariul nu poate crește, atunci cresc sporurile și bonusurile.

Pe de altă parte, tot Guvernul, nu actualul cabinet, ci instituția în sine, a introdus acest obicei prost. Cu aproximativ 10 ani în urmă, chiar mai bine de zece ani, România era tot sub acord cu FMI și una dintre cerințele Fondului a fost de a bloca salariile. Pentru a avea pace socială, Guvernul a introdus această „șmecherie”. Salariul nu creștea, dar apăreau diverse sporuri. Și obiceiul acesta s-a generalizat.

Bilet de tren decontat, la clasa întâi

Nici lucrătorii în multinaționale, așa numiții corporatiști, nu au parte de beneficiile care curg la Romgaz. Toate au fost puse frumos într-un act adițional la contractul colectiv de muncă, pe o listă lungă cât o zi de vară.

Compania suportă o parte din cheltuielile cu asigurările de sănătate private, dar și cu pensiile facultative. Salariații care cotizează la o pensie privată primesc la sfârșitul anului până la 400 de euro din suma depusă în contul fondului de pensii.

Când pleacă în concediu, angajații companiei de stat pot merge gratis pe trenurile Intercity la clasa întâi.

Ajutor pentru înfierea unui copil

Bonificații se dau pentru orice ocazie. Există ajutor la nașterea sau înfierea unui copil. Un ajutor similar este acordat și în cazul decesului copiilor, parinților, soțului sau soției.

Angajații Romgaz primesc chiar și un așa zis ajutor pentru plata facturii la gaze. Care de fapt nu are nicio legatură cu realitatea. Anul trecut, angajații au primit între 700 și 800 de lei lunar, chiar și în perioada de vară, când factura la gaze este doar de câțiva lei.

Cei de la Romgaz spun însă că bugetul nu va fi mai mare decât anul trecut prin aplicarea acestor beneficii.

„Acest act adițional a fost făcut în limitele bugetului, la biletele acelea de tren au fost făcute doar note, clarificări care la momentul încheierii contractului colectiv nu au fost foarte clare, adică punerea lor în practică a necesitat note clarificări. Dar bugetul nu crește”, explică Corin Emil Cindrea, director general Romgaz.

La cât poate ajunge salariul directorului general

Directorul general al companiei primește un salariu brut lunar de peste 13.000 de lei. În funcție de performanțe, acesta mai poate primi până la 6.400 de lei lunar.

Romgaz este în acest moment cea mai mai profitabilă companie deținută de stat. Profitul producătorului de gaze naturale a crescut de la 135 de milioane de euro, în 2009, la 243 de milioane de euro, în 2011. Însă prin decizie a Guvernului, compania este obligată să verse la buget 90% din profit sub formă de dividende.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri