Câciu: A fost aprobat programul „Noua casă”, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei. „Îmi doresc să fie epuizat până la jumătatea anului”

Data publicării:
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că Guvernul a aprobat programul „Noua casă” pentru 2023, cu un plafon de 1,5 miliarde de lei. Dacă acesta va fi epuizat, fondurile vor fi suplimentate, a precizat el.

Interesul Guvernului este ca banii să ajungă cât mai rapid în economie și către cetățeni”, a spus Câciu după ședința de Guvern.

Programul Noua Casă este un instrument prin care să sprijinim beneficiarii, mai ales pe cei tineri, pentru a-și achiziționa o locuință, în condiții de finanțare ceva mai bune decât ce oferă piața în acest moment, mai ales că dobâzile sunt destul de ridicate, iar elementele de avans/ garanții sunt destul de restrictive”, a spus Câciu.

Îmi doresc ca acest plafon să fie epuizat până la jumătatea anului și să-l putem suplimenta”, a adăugat el.

Întrebat dacă programul ar putea fi modificat astfel încât ratele pentru creditele luate prin „Noua casă” să fie fixe, având în vedere fluctuațiile ROBOR și IRCC, Câciu a spus: „Este o idee, lăsați-ne să ne uităm la ea. O dobâbdă fixă nu e utilă dacă e înaltă”.

El a spus că posibilitatea subvenționării parțiale a dobânzii nu e o opțiune, pentru că ar menține dobânzile sus.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri