Care sunt efectele scăderii TVA la pachetele turistice? Premierul anunță cifre diferite față de proiectul de lege

Data publicării:
pensiune mediafax-1

Scăderea TVA la pachetele turistice ar duce la un minus de 326 de milioane de lei în veniturile statului pe 2015, potrivit proiectului hotărârii de guvern, citat de Mediafax. Cu toate acestea, premierul Victor Ponta a anunţat că impactul va fi de trei ori mai mic. La rândul lor, oficialii de la Ministerul Turismului evită calculele exacte.

„Sigur... sunt cifre. Cred că mai important este ce câștigă România și, din calculele pe care le-am făcut în cadrul ministerului, mediul de afaceri le-a făcut și le-a prezentat, nu numai că se anulează un astfel de impact bugetar, ci bugetul de stat câștigă. După calculele noastre, sunt 600 de milioane de lei care se câștigau”, a declarat Florin Jianu, ministrul delegat pentru IMM-uri şi Turism.

Ca să anuleze impactul negativ al reducerii TVA, statul ar trebui să încaseze mai mulți bani de pe urma creșterii numărului de turiști. Autoritățile speră să convingă cel puțin 200.000 de români, din cei 500.000 care aleg anual destinațiile străine, să-și petreacă vacanță în țară.

Oficialii din turism mizează și pe o reducere a tarifelor cu 10% care, însă, nu va fi aplicată de toți patronii de hoteluri și pensiuni.

„Nu este de așteptat ca acest TVA redus la pachetele turistice să se vadă imediat la consumatorul final. Operatorii de turism de la munte și mare practică deja, de 5 ani de zile cel puțin, discounturi, oferte la prețuri foarte avantajoase”, spune Anca Nedea, purtător de cuvânt al Asociației Patronale Mamaia.

Reducerea TVA în turism se va aplica de la 1 ianuarie 2015 pentru unitățile de cazare care oferă pachete all inclusive. În aceste condiții, spun autoritățile, doar hotelurile și pensiunile de peste 3 stele, respectiv 3 margarete vor putea aplica TVA redusă.

Citiți și:
Florin Jianu: Toate pachetele turistice care conţin şi cazare, nu doar cele all inclusive, vor avea TVA 9%
Hotelierii spun că reduc tarifele cu 10% de la anul, după scăderea TVA la pachetele turistice

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri