ANRE: Metodologiile, vinovate de creșterea prețurilor la gaze

Data publicării:
GAZE MAJORARE - getty

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) intenționează să schimbe din nou metodologiile de calcul a prețurilor la gaze și electricitate, efectul cel mai probabil fiind creșterea acestora. Cât privește majorările de până acum tot niște metodologii sunt cauza, spune conducerea ANRE.

ANRE vrea să schimbe din temelii, anul acesta, modelul de piaţă la electricitate şi gaze, precum şi metodologiile de stabilire a preţurilor, a anunţat, luni, preşedintele instituţiei, Dumitru Chiriţă, potrivit Agerpres.

"Anul acesta va fi anul schimbării modelului de piaţă la energie electrică şi gaze. Schimbările vor fi realizate în acest an, astfel încât ele să fie funcţionale pe deplin de la 1 ianuarie 2019. Piaţa de energie electrică s-a dezvoltat mai repede, în timp ce la gaze ritmul nu a fost acelaşi. La energie electrică vrem să instituim un nou model de piaţă, astfel încât pe tot lanţul producţie-consum să realizăm o distribuţie echilibrată a beneficiilor şi să nu mai înregistrăm fenomene de tipul celor din 2017", a spus oficialul ANRE, în cadrul conferinţei de aniversare a 10 ani de la listarea la bursă a Transgaz.

El a reiterat ideea că ANRE vrea să instituie teste de stres, astfel încât să fie analizate comportamentul operatorilor şi efectele la consumatorul final în cazul unor evenimente de tipul ieşirii din piaţă a unor capacităţi de producere.

"La gaze, vom institui în acest an un nou model de piaţă, care să reflecte noua realitate din sector, respectiv că avem o piaţă liberalizată la producţia de gaze şi la valorificarea gazelor din piaţă şi o piaţă reglementată la consumatorul final. Ne interesează să avem cât mai mare lichiditate în tranzacţiile în sistem public şi nediscriminatoriu şi, la consumatorul final, cel casnic, unde există tarife reglementate, preţul să fie cel care rezultă din cererea şi oferta din piaţă", a continuat Chiriţă.

Preşedintele ANRE a fost întrebat de jurnalişti care au fost cauzele care au dus la scumpirea gazelor din 10 ianuarie. "Creşterile la gazele naturale au avut loc ca urmare a unor metodologii pe care eu le-am găsit în vigoare la ANRE, care, cum vă spuneam, se vor schimba din temelii", a răspuns el.

Chiriţă a mai afirmat că autoritatea va revizui sistemele de tarifare la energie electrică şi gaze în sistemul de distribuţie şi transport, astfel încât să fie stimulate investiţiile.

Totodată, întrebat ce vor însemna pentru consumatori toate aceste modificări, el a răspuns: "În primul rând, regulile de tranzacţionare vor fi mult mai transparente şi, aşa cum observaţi, de la 1 ianuarie 2018 pe piaţa de energie lucrurile au început să se schimbe, nu aşa de mult cum mi-aş dori, dar sensul este corect. Sper şi la gaze să se întâmple acelaşi lucru, iar consumatorul să aibă un beneficiu direct, adică preţurile să reflecte cererea şi oferta. Noi ne-am angajat să transpunem rapid în legislaţia secundară noile modele de tranzacţionare, codul reţelei, punctul virtual de tranzacţionare şi toate drepturile şi obligaţiile pe care le au participanţii la piaţă, astfel încât aceste reguli să nu mai fie la fel ca şi până acum, în sensul în care totul se transfera la consumatorul final".

Chiriţă a adăugat că, pe zona de reţea, unde există monopoluri naturale, tarifele trebuie să reflecte costurile justificate şi cota de dezvoltare cu rata de recuperare a capitalului investit aferentă. "Vom insista ca aceste cote de dezvoltare să fie cele reale şi nu cele care au fost uneori angajate de către operatori şi neonorate", a mai spus oficialul ANRE.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri