Sari la conținut

Din ianuarie se liberalizează prețul energiei. RCS & RDS, cea mai bună ofertă pe site-ul ANRE

În mai puţin de o săptămână, piaţa energiei electrice pentru consumatorii casnici se liberalizează complet. Autoritatea pentru Reglementare în Energie va aviza doar tarifele finale pentru milioanele de consumatori care nu şi-au schimbat furnizorul. Pentru prima jumătatea a anului, ANRE a aprobat tarife în medie cu 0,34% mai mici faţă de cele plătite în momentul actual.

Chiar dacă per total tarifele sunt mai mici decât anul acesta, sunt şi regiuni unde românii vor plăti mai mult pentru curentul consumat. În judeţele din sudul Transilvaniei tariful se va majora de la începutul anului viitor cu peste 4 procente, în timp ce în Banat creşterea va fi de 3,5%. Locuitorii din cele 10 judeţe vor plăti astfel din prima zi a anului viitor peste 64 de bani pentru un kilowatt oră.

Cea mai mare scădere a tarifului va fi în judeţele din Moldova. Acesta va fi mai mic cu 3,22% decât în prezent. În ciuda scăderii, locuitorii din această regiune vor plăti în continuare unul dintre cele mai mari tarife din ţară - 67 de bani pentru un kilowatt oră. Doar în Oltenia preţurile la energie sunt mai mari, deşi şi aici va avea loc o reducere a tarifelor. Pe de altă parte, cele mai mici tarife sunt în Bucureşti, judeţele Ilfov şi Giurgiu - 61 de bani pentru un kilowatt oră.

Însă, pe piață există și furnizori cu tarife mai mici. Noul furnizor poate fi ales cu ajutorul comparatorului de preţuri de pe site-ul ANRE. Astfel, un consumator casnic din București care va plăti 61 de bani pe kilowatt oră la furnizorul actual, are la dispozitie 38 de oferte mai ieftine. Cea mai bună ofertă, cu aproape 24% mai ieftină decât la furnizorul tradiţional, o are RCS & RDS, potrivit site-ului ANRE. Sunt și 18 oferte mai mari decât tariful actual. Cel mai mare preț e la Energy Network, care vinde energia la un preţ cu aproape 69 la sută mai mare.