Google îngroapă Waze pentru un important sistem de operare

Data actualizării: Data publicării:
waze

Populara aplicație Waze, software de navigație GPS în timp real, pare a fi fost îngropată pentru totdeauna de către proprietarul acesteia, compania Google, pentru Windows Phone.

Sursa foto: waze.ro

Mai mulți utilizatori ai aplicației Waze care o foloseau pe telefoane Windows Phone 10 (spre exemplu terminalele Microsoft și Nokia Lumia) au avut săptămânile trecute supriza neplăcută de a vedea că aplicația se închide pur și simplu la câteva secunde de la pornirea acesteia. Orice operațiuni clasice de soluționare a problemei, de genul reinstalarea aplicației, reset-ul telefonului, sunt inutile.

Paradoxal însă, odată dezafectat traficul de date către serverele Waze, aplicația funcționează, nu se închide, desigur fără a oferi serviciul de trafic în timp real, atât de util.

Închiderea serviciului a fost primită cu tristețe de utilizatorii aplicației Waze pe WP. Este încă un pas prin care Google pare a determina utilizatorii altor sisteme de operare să migreze spre terminale Android în condițiile în care cota de piață a acestui sistem de operare a ajuns la aproape 90% de la 1,6% acum zece ani.

Într-un mesaj prefațat de un „RIP Windows Phone”, un utilizator sloven de Waze pe WP scrie, pe un site de socializare: „Mesaj trist pentru utilizatorii de telefoane Windows. Waze nu a mai sprijinit WP de mai mulţi ani. Versiunea pentru WP nu a fost dezvoltată de ani de zile, dincolo de greşeli... Cu câteva zile în urmă, versiunea Waze a fost oprită pentru probleme de compatibilitate WP serverele centrale ale Waze. Acesta este un final complet. Fie ca ei să se odihnească în pace”, scria slovenul în 12 decembrie.

Și francezii au resimțit negativ problema. ”Waze nu mai funcționează, hărțile sunt aceleași (foarte folositoare), poate a venit momentul să îi cer lui Moș Crăciun un nou telefon și să spun „la revedere„  către Windows Phone și telefonul meu Lumia 640”, scria un francez pe un site de internet, tot în urmă cu o săptămână.

”Serverele centrale nu mai sunt compatibile cu terminalele WP. Chiar Microsoft a abandonat platforma... Luați-vă iPhone dacă nu vă place Android”  arată într-o postare Waze Slovenia. Microsoft însă oferă update-uri la aplicațiile sale pentru WP cum ar fi PowerPoint, Outlook, Excel, Word.

Aplicația este apreciată de mulți automobiliști căci aceștia sunt  informați de gropile din carosabil, pericolele din trafic sau amplasarea  echipajelor de poliție și cea a radarelor.

Lansată în urmă cu vreo cinci ani pentru Windows Phone, aplicația Waze a fost rapid părăsită de Google, căci din 2016 a fost stopat orice suport. În anii scurși de atunci, dezvoltatorii aplicației nu au oferit și facilitatea de rutare și averizare vocală, însă utilizatorii WP puteau folosi indicațiile de pe ecran. Acum aplicația nu mai pornește. WP mai are o cotă de piață de 0,3%, ceea ce înseamnă că la un număr total de telefoane inteligente de 3 miliarde există aproape 10 milioane de utilizatori de WP.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri