Până unde pot merge negocierile pe piaţa imobiliară

Data publicării:
imobiliar

Proprietarii apartamentelor scoase la vânzare au crescut aproape constant preţurile în ultima perioadă. Dar asta nu înseamnă şi că obţin cât vor. Anul acesta, tinerii de până în 35 de ani din Capitală şi-au redus în medie cu 10.000 de euro bugetele pentru achiziţia de locuinţe. Nu mai sunt dispuşi să dea oricât li se cere. Aceasta este marea diferenţă faţă de perioada de dinainte de criză. Se negociază mai mult, ceea ce înseamnă că şi preţurile sunt mai echilibrate.

La finele anului trecut tinerii de până 35 de ani din Capitală căutau locuinţe cu preţuri între 50.000 şi 70.000 de euro. Acum însă intervalul a scăzut la 40.000 - 60.000 de euro, arată un studiu al portalului DezvoltatorImobiliar.ro. Însă scăderea de 10.000 de euro a bugetului de achiziţie a locuinţelor nu se vede şi în preţurile anunţurilor publicate de proprietari.

Potrivit datelor imobiliare.ro, preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi din Capitală era 1.123 de euro pe metrul pătrat în luna august, în creştere cu 2,4% faţă de finele anului trecut.

Însă acesta este doar preţul solicitat de proprietari. Preţul final al tranzacţiei poate fi mai mic în urma negocierilor purtate între vânzătorul şi cumpărătorul locuinţei. Suma maximă pe care sunt dispuşi să o ofere tinerii aflaţi în căutarea unei locuinţe diferă de la o zonă la alta.

Pentru un apartament într-o zonă centrală sunt dispuşi să ofere cel mult 81.000 de euro. În această categorie ar putea fi incluse probabil şi locuinţele din cartierele nordice ale Capitalei care sunt apropiate de birourile corporaţiilor care şi-au mutat sediile acolo în ultimii ani. Într-o zonă semi-centrală cumpărătorii consideră că preţul corect este de cel mult 68.000 de euro, iar pentru un apartament într-un cartier limitrof sunt dispuşi să ofere cea mai mică sumă, doar 58.000 de euro. În schimb, sunt dispuşi să dea ceva mai mult, 65.000 de euro, pentru un apartament care nu este în Capitală, ci într-una dintre comunele şi oraşele din apropiere.

Potrivit studiului, tinerii până în 35 de ani caută în general apartamentele cu două şi trei camere şi abia după ce trec de această vârstă încep să caute locuinţe mai spaţioase, în general case sau vile. Studiul mai arată că în ultimul an cererea pentru apartamentele cu două camere a crescut 8%. În schimb, cererea pentru apartamentele mai scumpe, cu trei camere a scăzut cu 13%.

Este încă o dovadă a reducerii bugetelor de alocate de cumpărătorii de până în 35 de ani pentru achiziţia locuinţelor. Tinerii sunt cei mai importanţi clienţi pe piaţa imobiliară, deoarece ei generează cea mai mare parte din cererea pentru locuinţe. Însă sumele maxime pe care sunt dispuşi să le ofere depind de salariile pe care le au, dar şi de accesul la creditare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri