Curtea de Conturi: Ministerul Comunicaţiilor a devenit client captiv al Siveco. Pagube de 5,8 milioane lei

Data publicării:
4f29637c918c7 55675700 1

Ministerul Comunicaţiilor a devenit client captiv al firmei autohtone de servicii informatice Siveco bugetul de stat înregistrând un prejudiciu de peste 5,8 milioane lei prin încheierea defectuoasă în anul 2011 a unui contract de realizare a unei platforme IT de instruire în domeniul serviciilor electronice pentru funcţionarii publici, potrivit unui raport de control al Curții de Conturi, informează HotNews.ro.

Platforma numită eAcademie ar fi fost livrată ministerului cu încălcarea legii penale, conform unor indicii, se arăta într-un raport al Curţii de Conturi. Ministerul nu a solicitat codul sursă al aplicaţiei de eLearnig achiziţionată, astfel că pentru orice modificare ministerul trebuie să se adreseze numai către Siveco. În replică, Siveco susţine că auditorii interpretează eronat această achiziţie, în condiţiile în care ministerul nu a cumpărat un soft dezvoltat la comandă, ci un drept de licenţă pentru o aplicaţie proprie pentru care deţine drepturi de proprietate.

Trei auditori publici externi în cadrul Curţii de Conturi au efectuat în perioada 12 ianuarie-15 aprilie 2016 au audit financiar al contului anual de execuţie a bugetului de stat pe anul 2015 al Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI).

Auditorii au descoperit ”abateri de la legalitate şi regularitate constatate, fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale, situaţii de nerespectare a principiilor de economicitate, eficientă şi eficacitate în utilizarea fondurilor publice şi în administrarea patromoniului public şi privat al statului, în cadrul proiectului eAcademie pentru funcţionarii publici”, se arată în raport.

Siveco a devenit subiectul unui scandal de corupție după ce în data de 3 mai, Irina Socol, cofondator al firmei, a fost condamnată de Curtea de Apel Bucureşti la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Cu câteva zile înainte de condamnare, ea şi-a cedat gratuit acţiunile pe care le deţinea la Siveco. Participaţia sa a fost transferată către 35 de manageri din cadrul companiei.

Procuroriiau spus că, sub conducerea Irinei Socol, Siveco ar fi încheiat tranzacții fictive cu firme ale unor persoane din Sinteşti care aveau ca activitate colectarea fierului vechi. Bugetul ar fi fost prejudiciat astfel cu trei milioane de euro.

Siveco a câştigat de-a lungul anului multe contracte cu statul. Unele acorduri au fost mari. Potrivit datelor publicate în martie de Agenţia pentru Agenda Digitală, Siveco a câştigat împreună cu Teamnet un contract de 129 de milioane de lei de la APIA. A fost a treia cea mai mare achiziţie publică de serviicii IT din ultimii cinci ani. Tot Siveco a fost subcontractant în al şaselea contract ca mărime, unul de 61 de milioane de lei acordat de Institutul Naţional de Cercetare Informatică.

Socol, cofondator Siveco, a ocupat postul de preşedinte al companiei IT până la izbucnirea acestui scandal de evaziune fiscală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri