Analiză: Eșecul tranziției „verzi” ar putea costa 5% din PIB-ul global până în 2050

Data publicării:
Large Tornado disaster
Foto: Profimedia Images

Industriile care ajută lumea să treacă la emisii net-zero ar putea valora 10,3 trilioane de dolari din economia globală până în 2050, arată, într-un raport publicat marți, firma de consultanță în dezvoltare sustenabilă Arup și firma de consiliere economică Oxford Economics, potrivit Reuters.

De la valuri de caniculă până la inundații, fenomenele meteo extreme nu sunt doar costisitoare, ci provoacă și o revoltă în întreaga lume, împingând guverne și industrii să caute tăierea emisiilor de gaze cu efect de seră și să reducă schimbările climatice.

„Ca economiști, trebuie să fim sinceri în privința faptului că atenuarea schimbărilor climatice va fi scumpă”, a spus, într-un comunicat, șeful Oxford Economics, Adrian Cooper. „Însă tranziția către o economie globală cu o neutralitate a carbonului prezintă de asemenea oportunități convingătoare”.

Analiza arată că noile piețe emergente pentru bunuri și servicii cu impact neutru asupra carbonului din atmosferă, care ajută la îndeplinirea obiectivului climatic stabilit prin Acordul de la Paris, vor valora 10,3 trilioane de dolari, sau aproximativ 5% din PIB-ul mondial prognozat la mijlocul secolului.

„Aceasta include contribuția directă la PIB a producției de vehicule electrice, energiei regenerabile, producției de echipament care folosește energie curată, combustibilor din surse regenerabile și a finanțelor «verzi»; plus activitatea sprijinită la nivelul lanțurilor globale de aprovizionare”, transmite raportul.

Acesta mai arată că, în vreme ce industriile fac tranziția către energie curată în contextul unei crize energetice globale, întreruperile vor creea noi oportunități competitive pentru ca afacerile să se adapteze rapid la cererea aflată în schimbare.

Arup și Oxford Economics arată că tranziția verde ar putea duce la o creștere substanțială a productivității provenită din atenuarea schimbărilor climatice, în comparație cu „o lume în care schimbările climatice rămân necontrolate sau prost gestionate”.

O analiză a scenariilor, făcută de Oxford Economics, sugerează că un eșec în a acționa ar putea dăuna PIB-ului global cu aproape 5% până în 2050. Firma spune că în 2021 costul întreruperilor economice legate de fenomene meteo a ajuns deja la 233 de miliarde de dolari.

„Acest raport arată că tranziția verde nu este o povară asupra economiei globale, ci o oportunitate substanțială de a aduce o prosperitate mai mare și mai incluzivă”, a spus liderul pe Abilități Strategice Globale de la Arup, Brice Richard.

Partenerii noștri