Benzina și motorina în 2022: Fluctuații uriașe și cele mai mari prețuri atinse vreodată în România, departe de orice record din trecut

Data actualizării: Data publicării:
picatura de benzina
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Prețurile carburanților au avut fluctuații mari în 2022, care au dus la prețuri nemaiatinse vreodată în țara noastră pentru bezină și motorină.

Spre deosebire de începutul anului, vara a adus creșteri de aproape 40% pentru motorină și 30% pentru benzină, totul petrecându-se într-un interval de doar câteva luni.

Cum a început totul

La începutul anului trecut, atât benzina, cât și motorina, aveau un preț mediu de aproximativ 6,15 lei pe litru. Prețurile începuseră să crească din decembrie 2021 și se înregistrau constant modificări de preț. Atunci au fost depășite prețurile record înregistrate până la acea dată. Benzina se comercializase ultima dată la prețuri asemănătoare în 2014. Recordul motorinei era mai recent, din octombrie 2021.

Luna februarie a atins depășirea pragului de 7 lei pe litru pentru ambii carburanți, iar începutul lunii martie a adus trecerea pragului de 8 lei pe litru pentru benzină și motorină. Atunci a apărut și diferența mare de preț între benzină și motorină.

După luna martie, evoluția celor două tipuri de carburanți s-a separat. Motorina a continuat să înregistreze creșteri de preț, în timp ce benzina a mai cunoscut și scăderi.

La final de iunie au fost atinse cele mai mari prețuri la carburanți înregistrate vreodată România: în medie, 9,22 lei pe litru de motorină și 8,65 lei pe litru de benzină.

A urmat introducerea compensării de 50 de bani de către stat, iar pe 1 iulie prețul motorinei era de 8,73 pe litru și al benzinei scăzuse la 8,17 lei pe litru. Prețurile au mai înregistrat apoi mici scăderi, arată datele Peco Online.

Toamna a mai adus o serie de creșteri de prețuri, atât pentru benzină, cât și pentru motorină, cu maxime de 7,25 lei, respectiv 8,60 lei, însă valorile record din vară nu au mai fost atinse.

La 1 ianuarie 2023, compensarea a fost suspendată, iar benzina s-a scumpit cu 38 de bani, iar motorina cu 40 de bani.

Se reduce diferența între benzină și motorină

Astăzi, 9 februrie, cel mai ieftin litru de motorină standard se vindea în România cu 7,37 lei și cel mai ieftin litru de benzină standard cu 6,47 lei.

Prin ieftinirea motorinei și stagnarea prețului benzinei de la începutul anului până în prezent, s-a redus și diferența de preț dintre cei doi carburanți. În prezent, ea este de aproximativ 1 leu.

Creată în martie 2022, diferența s-a menținut și chiar a crescut peste vară, ajungând și la aproape 1,5 lei pe litru între benzină și motorină.

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...