Bitcoin ajunge la un nou maxim istoric, de 48.216 dolari. Impulsul puternic dat de Tesla ar face parte dintr-o schimbare mai mare

Data actualizării: Data publicării:
o monedă de bitcoin
Criptomoneda Bitcoin. Foto: Profimedia Images

Bitcoin a urcat marți la un nou maxim istoric, în condițiile în care investiția Tesla în criptomonedă a făcut ca investitorii să considere că aceasta va deveni o clasă de active obișnuită atât pentru companii, cât și pentru administratorii financiari, relatează Reuters.

Valoarea bitcoin s-a dublat în ultimele două luni, pe măsură ce investitorii instituționali caută investiții alternative și comercianții cu amănuntul merg pe val. Saltul de luni, după anunțul Tesla, a fost cea mai mare creștere zilnică din ultimii trei ani.

Bitcoin a atins marți 48.216 dolari, pe piața asiatică. Criptomoneda ethereum a atins un nivel record de 1.784,85 dolari dimineața devreme.

Analiștii spun că anunțul Tesla, care a cumpărat bitcoin în valoare de 1,5 miliarde de dolari și a declarat că va primi criptomoneda pentru plata mașinilor, face parte dintr-o schimbare mai mare, în condițiile în care companiile mari de investiții urmăresc tendințele trasate de micii traderi.

Miscarea face din Tesla primul mare producător de automobile care acceptă bitcoin ca plată și va avea un efect major asupra corporațiilor din întreaga lume, a spus analistul Wedbush Dan Ives. "Este o mișcare potențială de schimbare a jocului pentru utilizarea bitcoinului dintr-o perspectivă tranzacțională", a adăugat el.

Totodată, investiția Tesla în bitcoin este cel mai recent semnal că criptomoneda volatilă este îmbrățișată pe scară largă. Sunt voci care spun că bitcoin are potențialul de a înlocui aurul ca economie sigură. 

"Deși acum puteți cumpăra un Tesla cu bitcoin, nu aș sugera să faceți acest lucru. Suntem într-o poziție în care acestea sunt primele faze ale trecerii comunității instituționale și corporative către bitcoin", a spus Michael Bucella, partener la firma de investiții în criptomonede BlockTower la CNBC.  

Bitcoin a crescut deja cu 62% anul acesta, în plus față de 300% anul trecut, în timp ce investitorii caută alternative la dolar din cauza ratelor dobânzii de 0% la Rezerva Federală.

Șeful Tesla, Elon Musk, a fost mult timp un fan al criptomonedelor - despre care a vorbit online - dar investiția Tesla în valută a fost o surpriză care a dat un impuls puternic sectorului.

Chiar și dogecoin, o criptomonedă lansată în glumă, și-a văzut valoarea crescând după ce Musk a menționat-o pe Twitter.

Partenerii noștri