Consiliul UE aprobă ca multinaționalele să fie obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare țară din UE

Data actualizării: Data publicării:
Trei monede de 1 euro
Monede de 1 euro. Foto: Profimedia Images

Consiliul UE a ajuns la un acord pentru a spori transparența activităților marilor companii multinaționale, în baza unei propuneri a Comisiei Europene. Astfel, multinaționalele cu cifra de afaceri de peste 750 de milioane de euro vor fi obligate să facă publice impozitele plătite în fiecare țară din UE, potrivit unui comunicat de presă.

Decizia Consiliului European vine în contextul în care mai multe state membre UE au criticat practicile unor multinaționale de a evita impozitarea în țările în care își desfășurau activitatea. Printre acestea se numără și giganții IT americani, care plătesc statele în state cu fiscalitate extrem de scăzută.

Ambasadorii statelor membre UE, reuniți în Consiliul UE, au mandatat miercuri președinția portugheză să înceapă negocieri cu Parlamentul European pentru adoptarea rapidă a propunerii de directivă a Comisiei Europene privind comunicarea de informații referitoare la impozitul pe profit de către anumite întreprinderi și sucursale, denumită Directiva privind raportarea publică pentru fiecare țară în parte (CBCR).

Directiva impune întreprinderilor multinaționale sau întreprinderilor autonome cu venituri totale consolidate de peste 750 de milioane EUR în fiecare din ultimele două exerciții financiare consecutive, indiferent dacă acestea au sediul în UE sau în afara acesteia, să facă public într-un raport specific impozitul pe profit pe care îl plătesc în fiecare stat membru, împreună cu alte informații fiscale relevante.

Băncile sunt exceptate de la prezenta directivă, deoarece sunt obligate să comunice informații similare în temeiul unei alte directive.

Propunerea de directivă, prezentată în aprilie 2016, face parte din planul de acțiune al Comisiei privind un sistem mai echitabil de impozitare a întreprinderilor. Parlamentul European și-a adoptat poziția în primă lectură la 27 martie 2019.

Pe baza mandatului de negociere convenit, președinția portugheză va analiza împreună cu Parlamentul European posibilitatea ajungerii la un acord pentru adoptarea rapidă a directivei în a doua lectură („acord timpuriu în a doua lectură”).

 

Partenerii noștri