Cosmin Marinescu: Diplomaţia comercială trebuie să devină cel mai activ motor al politicii noaste externe

Data actualizării: Data publicării:
consilierul prezidential cosmin marinescu la palatul cotroceni
Consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. Foto: INQUAM Photos/ George Calin

Politica externă trebuie corelată nemijlocit cu obiective comerciale, investiționale și strategice la nivel regional, european și nu numai, a spus consilierul prezidențial Cosmin Marinescu. El a subliniat că România are resursele necesare pentru a câștiga noi piețe de desfacere pentru produsele românești.

"Într-un peisaj comercial tot mai dinamic și în continuă transformare, diplomația clasică dobândește noi valențe. Suntem martori, de câteva decenii bune, la o schimbare de paradigmă în privința diplomației.

Agenda politicii externe se aliniază din ce în ce mai mult în raport cu agenda de politică economică. Astfel, diplomația comercială devine determinantă pentru politica externă, având rolul strategic de a crește receptivitatea piețelor internaționale, prin angrenarea tuturor actorilor, instrumentelor și canalelor de influență disponibile.

Drept urmare, și responsabilitatea Agenției Române pentru Investiții și Comerț Exterior va fi una pe măsură, în special în fundamentarea politicilor și strategiilor privind investițiile străine și comerțul exterior.

Două direcții de acțiune sunt acum esențiale: o strategie de atragere a investițiilor străine și o strategie de creștere a exporturilor, care să țină cont de redefinirea, în perioada post-pandemie, a hărții relațiilor comerciale externe. De aceea, modul de promovare, de prezentare și reprezentare în plan extern trebuie să fie unul proactiv, permanent împrospătat și adaptat noilor coordonate și sfere de interes.

Acesta este și motivul pentru care politica externă trebuie corelată nemijlocit cu obiective comerciale, investiționale și strategice la nivel regional, european și nu numai. A venit timpul să țintim mai sus, cu obiective mai ambițioase și mai clar definite, orientate și dincolo de piața europeană. Dispunem de toate resursele necesare pentru a câștiga noi piețe de desfacere pentru produsele românești", a declarat Cosmin Marinescu, la "Săptămâna diplomaţiei comerciale", eveniment organizat de Agenția Română pentru Investiții și Comerț Exterior la Academia de Studii Economice.

Discursul integral aici

 

Partenerii noștri