„Dezbină și profită”. Calul troian al Chinei în Europa

Data actualizării: Data publicării:
barbat scotand din portofel bancnote de euro pe fondul unui steag al chinei
Foto: Guliver/GettyImages

Uniunea Europeană, obsedată de concurență și ajutorul de stat, a uitat să aplice același tratament și Chinei. Firmele asiatice care ajung cu investiții, direct sau prin preluări în blocul comunitar, sunt sprijinte de statul comunist. În plus, e opacitate în mecanismele folosite de chinezi, de la finanțare până la modul în care este desfășurat businessul.

Jumătate din investițiile realizate de companiile chineze în Uniunea Europena în ultimele decenii au venit de la întreprinderi deţinute de stat care beneficiază de finanţare publică din partea guvernului de la Beijing, arată Curtea Europeană de Conturi, citată de AgerpresDacă aceste finanțări ar fi acordate de statele membre, astfel de subvenţii ar fi tratate drept ajutoare de stat și interzise. E un tratament diferit, care denaturează concurenţa.

Iar în sens invers, China este mai puţin deschisă, se arată în documentul care arată riscurile - în principal de natură economică şi politică - pe care le prezintă pentru Uniune strategia de investiţii controlată de stat aplicată de China.

UE nu are un răspuns unitar, China merge direct către guvernele naționale

Iar una dintre cele mai periculoase abordări a comuniștilor este „dezbină și profită”. Bejingul merge direct către guvernele naționale, în funcţie de interese. 

Sunt  15 state membre care au semnat un memorandum de înţelegere cu China pentru noul Drum al mătăsii. Executivul comunitar nu a fost informat în prealabil cu privire la niciunul dintre aceste memorandumuri. Drept urmare, este dificil pentru UE şi statele membre să ofere un răspuns coordonat.

O astfel de abordare nu promovează puterea economică pe care ar avea-o UE, dacă ar acţiona unitar în relaţiile cu China, spre deosebire de acţiunile individuale ale statelor membre, avertizează Curtea Europeană de Conturi. Este imposibil de construit o imagine de ansamblu exactă a investiţiilor realizate de China în UE în cadrul strategiei de investiţii a statului asiatic din cauza disponibilităţii limitate a informaţiilor publice.

China vizează domenii strategice pentru investiții

Avantajul de moment este că Beijingul nu a ajuns la o poziție solidă pe continent. Din totalul investițiilor străine, cele chineze reprezintă 3%. iar multe sunt făcute pentru optimizare fiscală, pentru a beneficia de un regim de taxare redus, în Luxemburg sau Țările de Jos. Însă au intrat în domenii cheie - transporturi şi infrastructură, tehnologie  şi energie.

Ultimii ani au adus o intensificare a efortului chinez, însă Europa s-a trezit, totuși. A fost adoptată o legislație care poate bloca preluările de companii considerate strategice de către puteri considerate rivale.

Încă din anii 80, China pune în aplicare o strategie de investiţii care încurajează întreprinderile deţinute de stat şi societăţile comerciale private din această ţară să investească în sectoare strategice din străinătate.

Xi Jingping, liderul chinez, cerea companiilor să acționeze în spirit naționalist la nivel global. Iar directorul unei companii britanice de extracție, preluată de chinezi, ajunsese să spună că platformele sale maritime sunt extensii ale teritorului chinez.  

Pentru a răspunde în mod eficace la această mutaţie geopolitică, UE trebuie să îşi consolideze strategia pe care o aplică faţă de China şi statele membre trebuie să acţioneze coordonat.

Editare web: Luana Păvălucă

Partenerii noștri