Mugur Isărescu avertizează: Nu e de glumă cu prețurile la energie

Data actualizării: Data publicării:
mugur isarescu, guvernatorul BNR
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a transmis un avertisment, luni, în privința prețurilor la energie. „Nu e de glumă”, spune șeful băncii centrale, subliniind că majorările de tarife la gaze naturale și electricitate generează rapid un efect în lanț.

Mugur Isărescu, guvernator BNR: "Mai multe efecte ale majorării prețurilor la energie, țiței asupra altor produse, m-am exprimat în fața dumneavoastră la începutul anului. Cu prețurile la energie nu e de glumă, pentru că se duc repede în alte prețuri, sunt componenta cvasipermanentă în aproape toate costurile.

Dacă ne uităm pe ultimele luni, inflația s-a plimbat între 14 și 16 la sută. Și creșterile lunare s-au plimbat între 1 și 1,3%, comparativ cu creșterea majoră din aprilie, s-a conturat un platou pe care îl vedem mai bine dacă refacem graficul.

La așezarea inflației indicelui prețurilor de consum, o contribuție importantă a avut-o evoluția stabilă a componentei energie electrică și gaze și o influență dezinflaționistă a grupei combustibililor".  

Partenerii noștri