Rubla rusească era luni dimineață la cel mai scăzut nivel din ultimele 15 luni

Data publicării:
rubla in cadere libera
Haosul din Rusia prăbușește de tot rubla și companiile. Războiul lui Progojin a dat lovitura de grație economiei ruse. FOTO: Profimedia Images

Rubla rusească a fost luni dimineață la cel mai redus nivel din ultimele 15 luni, în raport un dolarul american, scrie BBC.

Rebeliunea declanșată de mercenarii lui Evgheni Prigojin a afectat nu numai securitatea din Rusia, ci și economia.

Luni dimineață, la începerea tranzacțiilor, rubla scăzuse la cel mai mic nivel din ultimele 15 luni față de dolarul american, deoarece piețele au răspuns la situația de instabilitate.

Însă, la mai puțin de o oră de la deschiderea Bursei de la Moscova, situația s-a stabilizat, iar rubla a reușit să recâștige mai mult de jumătate din declinul de dimineață, dar rămâne la un nivel scăzut, scrie Interfax, potrivit BBC Rusia.

Înainte ca rebeliunea lui Prigojin să se stingă, băncile rusești au crescut foarte mult cursul de schimb, bursa reacționând astfel la cea mai mare criză militaro-politică.

În primele minute de tranzacționare la Bursa din Moscova, luni, un dolar se vindea pentru 87,23 ruble. Se depășise astfel pragul de 87 de ruble pentru un dolar, pentru prima dată după 29 martie 2022. În ceea ce privește moneda unică europeană, pragul de 95 de ruble pentru un euro s-a depășit prima dată în 25 aprilie 2023.

Potrivit experților financiari citați de Interfax, principalul motiv pentru căderea rublei la începutul tranzacționării de luni îl reprezintă „evenimentele de vineri-sâmbătă cauzate de acțiunile grupului Wagner”.O presiune suplimentară asupra cursului rublei este exercitată de situația instabilă de pe piețele mondiale de capital.

Partenerii noștri