UE va înființa o bancă a hidrogenului prin care va produce 10 milioane de tone pe an

Data actualizării: Data publicării:
hidrogen-verde-GettyImages-1255388575-1536x845
Foto: Getty Images

UE va înfiinţa o nouă bancă dedicată dezvoltării hidrogenului, prin intermediul căreia va investi 3 miliarde de euro „pentru construirea viitoarei pieţe” a acestei energii în plină dezvoltare, a anunţat miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, în discursul său anual despre starea Uniunii Europene în plenul Parlamentul European la Strasbourg, au consemnat AFP şi EFE.

Hidrogenul poate fi un „punct de cotitură” energetică pentru o Uniune care s-a angajat să lase în urmă dependenţa de combustibilii fosili importaţi din Rusia, a punctat ea.

Dar „trebuie să trecem de la o piaţă de nişă la una de masă. Vrem să producem zece milioane de tone de hidrogen regenerabil în UE în fiecare an până în 2030”, ceea ce necesită „reglementarea deficitului de investiţii”, a subliniat ea, amintind că blocul comunitar şi-a „dublat obiectivul pentru 2030 de a produce zece milioane de tone de hidrogen regenerabil”.

Ea a evocat în context planul REPowerEU, prezentat în mai, în contextul demersurilor de a da un nou impuls energiilor regenerabile şi a se realiza deconectarea de combustibilii fosili importaţi din Rusia.

Viitoarea nouă Bancă Europeană a Hidrogenului va contribui şi la „garantarea achiziţiei de hidrogen”, a mai asigurat von der Leyen în discursul ei, conform Agerpres.

În iulie, executivul european a aprobat un proiect de cercetare şi dezvoltare în favoarea hidrogenului, un sector strategic pentru decarbonizarea economiei, prin reunirea a 41 de iniţiative la care participă 35 de întreprinderi (grupuri mari, IMM-uri sau start-up-uri), sprijinite de 15 state membre, printre care Germania, Spania, Franţa, Italia şi Polonia, aminteşte AFP.

Hidrogenul ar trebui să joace un rol central pentru a permite industriei să producă oţel, ciment sau produse chimice şi farmaceutice fără să emită CO2. Pentru a face acest lucru, va trebui să fie el însuşi ecologic, adică să provină dintr-o electroliză a moleculei de apă (H2O) care separă hidrogenul şi oxigenul datorită electricităţii generate din energii cu emisii reduse de carbon.

Astfel, hidrogenul verde ar putea înlocui cărbunele în industrie şi ar permite stocarea energiei regenerabile intermitente, solare sau eoliene, prin intermediul pilelor de combustie. Transportul greu (trenuri, nave, vehicule rutiere comerciale etc.) ar putea, de asemenea, să utilizeze hidrogenul pentru a înlocui combustibilii fosili.

Partenerii noștri
Playtech
Pensia pe care o va încasa Traian Băsescu. Câți bani va lua fostul președinte, nimeni nu se aștepta la suma...
Digi FM
Richard Gere și Uma Thurman au făcut show la Cannes 2024. S-au distrat de minune la ședința foto pentru „Oh...
Pro FM
Regimul draconic pe care-l urmează Shania Twain ca să se mențină în formă. Artista are 58 de ani, dar arată...
Film Now
Brad Pitt și Ines de Ramon, gesturi de tandrețe în public. Și-au savurat cafeaua la o plimbare romantică pe...
Adevarul
Medicamentul foarte ieftin care poate să provoace o scădere în greutate de 14 kilograme într-o lună...
Newsweek
Ion Dichiseanu, adevăratul Don Juan al filmului românesc. A fost iubitul unei dive mondiale
Digi FM
Imagini cu erupţia vulcanului Ibu din Indonezia, pe fundalul fulgerelor
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Modul inedit prin care se relaxează un porcușor de Guineea. Adoră ca stăpâna lui să-i cânte la pian
Film Now
Cum arată azi, la 83 de ani, Faye Dunaway, frumoasa blondă din "Bonnie and Clyde". Apariție rară cu fiul ei...
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...