Video De ce se scumpește benzina, dacă pe viitor oricum se va renunța la ea? Explicațiile unui aparent paradox

Data actualizării: Data publicării:
sonda de petrol care foreaza pe fondul unui apus de soare
Deși era combustibililor fosili se apropie de sfârșit, prețul la benzină, gaze și cărbune continuă să crească Foto: Guliver/GettyImages

Combustibilii fosili sunt tot mai scumpi, deși atât autoritățile europene, cât și cele de la Washington plănuiesc să renunțe la sursele poluante de energie. Și atunci, de ce vedem prețuri tot mai mari la petrol, gaze naturale și cărbune? 

Uniunea Europeană s-a angajat să elimine treptat utilizarea petrolului, gazelor naturale și cărbunelui și să le înlocuiască cu surse alternative de energie, cu emisii reduse de carbon. În același timp, administrația Biden a promis să reducă dependența Statelor Unite de combustibilii fosili. Cu toate acestea, petrolul, gazele naturale și cărbunele par să fie singurii câștigători ai tranziției energetice, se arată într-o analiză realizată de Oilprice.com.

Astfel, cantitatea de energie produsă din cărbune în Statele Unite ar urma să crească cu aproximativ 23 la sută în acest an, acesta fiind cel mai ridicat avans din 2013. În Europa, unitățile de producție a energiei au trecut de la gaz la cărbune, în ciuda prețului în creștere al acestuia din urmă. În plus, cotația petrolului Brent, de referință pentru piața din Europa, a depășit 85 de dolari pe baril.

Crește utilizarea cărbunelui

Iar într-o lume în care teoriile conspirației devin din ce în ce mai populare, cineva trebuie să fi suspectat deja influența marilor producători de petrol. Asta, în condițiile în care în urmă cu doar câțiva ani, un comitet din cadrul Congresului american a acuzat Rusia că a incitat la proteste împotriva construcției unei gazoduct pentru a impiedica eforturile de extindere a utilizării gazului natural.

În plus, Bloomberg a prezentat recent un raport care arată că, în timpul mandatului lui Donald Trump, consumul de cărbune de către companiile de utilități din SUA a scăzut cu 36 la sută, în ciuda eforturilor fostului președinte de a stimula acest sector. Acum însă, în timpul administrației Biden, care se opune combustibililor fosili, asistăm la o creștere a o creștere a utilizării cărbunelui cu 23 la sută.

Și asta se întâmplă în Statele Unite, care până de curând au fost cel mai mare producător de gaze naturale din lume. E drept că exporturile de gaze ale țării au crescut vertiginos, dar capacitatea de export este limitată, astfel încât cea mai mare parte a gazului rămâne în SUA, unde cererea este oricum foarte mare. Pe de altă parte, agenția americană care furnizează date statistice din energie a avertizat că exporturile au crescut mai rapid decât producția, astfel încât este posibil ca prețul gazelor să rămână la un nivel ridicat în această iarnă.

Între timp, în Europa, prețul gazelor a crescut atât de mult încât producătorii de energie consideră că este mai convenabil să treacă pe cărbune și să mai plătească și pentru emisiile mai mari. Practic, Uniunea Europeană, liderul în tranziția energetică, este pe cale să emită mai mult dioxid de carbon în acest an, deoarece este încă dependentă de combustibilii fosili.

O tranziție cu efect de bumerang

Iar pentru a face față prețurilor mai mari la energie, Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri pe care le pot adoptat statele membre. Printre acestea se numără acordarea de ajutoare pentru gospodării, reduceri de taxe și sprijin pentru consumatorii industriali. Cu toate acestea, autoritățile de la Bruxelles spun că prioritățile nu se schimbă și pun accentul pe tranziția energetică. În plus, investițiile în surse de energie mai curate nu ar trebui să fie perturbate, astfel încât Uniunea Europeană să-și dezvolte un sistem energetic eficient, cu o cotă mare de energie regenerabilă.

O parte a cauzelor care au dus la creșterea prețurilor la energie a ținut și de factori naturali. Viteza mai mică a vântului de pe parcursul acestui an a redus cota energiei eoliene în anumite părți ale Europei, pe fondul cererii tot mai mari. Nici energia solară nu a avut o contribuție prea importantă, mai ales că toamna și iarna aportul acesteia este mai redus, ceea ce a dus la creșterea dependenței de combustibilii fosili.

Și cu toate acestea, Comisia Europeană propune în continuare accelerarea tranziției energetice și, în consecință, o dependență sporită de energia eoliană și solară.

Au început deja teoriile conspirației

Aici, adepții teoriilor conspirației ar putea vedea un scenariu elaborat conceput de marii producători de petrol pentru a-și spori profiturile – construirea dependenței de surse de energie nesigure, urmată de reducerea disponibilității acestora pentru a împinge în sus prețul combustibililor fosili.

Cu toate acestea, nu asistăm la nicio conspirație, arată analiza Oilprice.com. Chiar marii producători de petrol au fost nevoiți să-și regândească prioritățile pentru a nu deveni irelevanți într-o lume cu emisii reduse de carbon. Marile companii cheltuiesc miliarde de dolari pe proiecte de energie regenerabilă, deși mulți nu fac încă destul pentru tranziția energetică.

S-ar putea argumenta și faptul că energia verde este un pariu pierzător, iar perspectivele pe termen lung pentru combustibilii fosili rămân promițătoare. Din moment ce statele nu pot influența viteza vântului și rotația Pământului în jurul Soarelui, este posibil să avem energie produsă din combustibili fosili încă o bună bucată de vreme, poate mai lungă decât s-ar aștepta unii. Asta, dacă nu reușim să reducem cererea globală de energie într-o perioadă scurtă de timp.

Prin urmare, nu e o conspirație elaborată, ci asistăm la efectul unui cumul de factori, printre care o planificare deficitară și faptul că sursele de energie alternativă nu sunt încă destul de eficiente și de ieftine pentru a prelua rolul combustibililor fosili.

Partenerii noștri