Ungaria tocmește capacitatea de transport a gazelor din România

Data publicării:
Hungary Russia Ukraine Gas Supplies
An engineer of the FGSZ Ltd, Hungary's natural gas transporting company turns a gas pipeline valve forwarding natural gas from underground storage facilities for the country's capital at a gas receiving station in Vecses (27 km/16 miles east of Budapest), Hungary, Wednesday, Jan. 14, 2009. However Russia opened the flow of natural gas to Ukraine on Tuesday, Ukraine's gas company Naftogaz did not deliver the gas to Europe, saying Russia's Gazprom demanded it use a route that was technically arduous and would force it to halt supplies to a large swath of its own territory. The politically charged gas dispute has dramatically lowered supplies to Europe and angered the European Union. (AP Photo/Bela Szandelszky)

Transgaz scoate la licitație două capacități de rezervare transport gaze către Bulgaria la care pot participa doar companiile care s-au înregistrat la FGSZ Ltd., omologul operatorului de transport român din Ungaria.

Hungary Russia Ukraine Gas Supplies
Sursa: AP Photo/Bela Szandelszky

Transgaz a scos la licitație două capacități de transport gaze pentru luna aprilie a acestui an pe conductele Isaccea 1 - Negru Vodă 1 (107,5 milioane KWh/zi) și Giurgiu Ruse (8 milioane KWh/zi), utilizatorii de rețea urmând a avea dreptul de a participa la licitație doar dacă “au completat «Formularul de înregistrare a Utilizatorului de Rețea», au semnat și au transmis versiunea scanată la adresa de e-mail rbp@fgsz.hu și au depus două exemplare originale la sediul FGSZ Ltd.”, potrivit Profit.ro.

Noile licitații sunt organizate în contextul în care, potrivit premierului ungar Viktor Orban, trei firme maghiare au câștigat recent o licitație de rezervare de capacitate de transport gaze de aproximativ 4 miliarde metri cubi pe an între România și Ungaria pe următorii 15 ani. Licitația a fost organizate în perioada decembrie 2017-ianuarie 2018 de Transgaz și FGSZ, pe ambele sensuri (import și export) ) atât pe sensul de export, cât și pe cel de import.

Chiar dacă, la prima vedere, este bizară implicarea FGSZ Ltd. în procesul de rezervare de capacitate pe două conducte care fac legătura între România și Bulgaria, compania ungară face acest lucru în calitate de operator al Platformei Regionale de Rezervare.

FGSZ Ltd. a obținut calitatea de operator al Platformei Regionale de Rezervare ca urmare a implementării unui proiect pilot și al unui Memorandum semnat de Transgaz și FGSZ Ltd., cu deplina susținere a Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și a organismului omolog din Ungaria, MEKH. Cine și de ce a fost preferat FGSZ Ltd. ca operator în defavoarea Transgaz, în pofida faptului că România este totuși un mare producător de gaze în raport cu Ungaria este neclar. În noiembrie 2016, ANRE a publicat un ordin (88/2016), potrivit căruia “rezervarea capacității de transport în punctele de interconectare a Sistemului național de transport al gazelor naturale din România cu sistemele de transport al gazelor naturale din statele membre ale Uniunii Europene, denumite în continuare punctele de interconectare, se va efectua prin intermediul licitațiilor organizate în cadrul Platformei Regionale de Rezervare de Capacitate, denumită în continuare PRRC, operată de "Foldgazszallito Zartkoröen Mökodo Reszvenytarsasag" - FGSZ Ltd., cu respectarea Regulilor de operare a PRRC și a calendarului de licitație publicat anual de către Rețeaua Europeană a Operatorilor de Transport și de Sistem de Gaze Naturale - ENTSOG.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri