Guvernul dă cu o mână şi ia cu două

Data publicării:
paine - 5450567-Mediafax Foto-Emil Badea-6

Reducerea TVA la pâine s-a transformat dintr-o veste bună într-o adevărată corvoadă pentru milioane de români. Mai multe produse se vor scumpi de la 1 septembrie, prin introducerea unor noi accize şi majorarea celor vechi. Analiştii economici susţin că, dacă reducerea TVA la pâine era într-adevăr cea mai bună soluţie, atunci Guvernul ar fi trebuit să şi-o asume fără a recurge la alte majorări.

Guvernul dă cu o mână alegătorilor săraci faţă de care a făcut anumite promisiuni şi ia cu o altă mână sau cu mai multe mâini, de la cei care teoretic ar avea mai mulţi bani”, spune analistul economic Dragoș Cabat.

Profersorul de economie Cristian Păun este de părere că această scădere de TVA trebuia să se facă fără nicio altă „compensaţie”. „Aşa cum s-a făcut creşterea de TVA, fără să scadă alte taxe, mi se părea absolut normal ca şi scăderea acestor taxe să se facă fără a creşte în compensaţie alte taxe”, a declarat pentru Digi24 profesorul Păun.

Guvernul vrea să introducă accize pentru bijuteriile din aur. Pentru cele de până la 14 karate inclusiv se va plăti un euro pe gram, iar pentru cele de peste 14 karate ar urma să se plătească doi euro pe gram. Maşinile de lux, de peste 3.000 de centimetri cubi, vor fi accizate cu un euro pe centimetrul cub. Pentru băuturile spirtoase, accizele vor creşte cu 33%.

 „Mie o să mi se pară foarte interesant cum o să evalueze impactul acestei măsuri de scădere a TVA-ului, pe care au legat-o de creşterea altor taxe, în speţă accizele de care vorbeaţi, şi aş vrea să văd dacă evaluarea pe care o să o facă o să vină la pachet cu o evaluare făcută pe evaziunea de la alcool şI tutun”, menționază Cristian Păun.

Până la întocmirea unei astfel de evaluări, rezultatele acestor măsuri se vor vedea imediat pe piaţa alcoolului.

Vor creşte vânzările la băuturile alcoolice spirtoase neoficiale, adică la negru. Pentru că până acum, se ştie, în domeniul băuturilor alcoolice spirtoase evaziunea fiscală a fost undeva la 60%. Acum se va mări”, prognozează Radu Morariu, director general al organizaţiei patronale Garant.

Acestea nu sunt însă singurele majorări pentru a avea o pâine mai ieftină. Guvernul a mai găsit ceva de taxat. La chirii, dacă spaţiul este închiriat pentru o firmă, impozitul se va majora chiar şi de zece ori. În plus, se vor plăti contribuţii sociale chiar şi pentru persoanele casnice.

Majorarea accizelor

Băuturi spirtoase

+33%

Bijuterii din aur

14k: 1 euro pe gram

peste 14k: 2 euro pe gram

Autoturisme de peste 3.000 cmc

1 euro pe cmc  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri