IKEA, în colimatorul Comisiei Europene

Data publicării:
ikea - GettyImages-451270424 1
Foto: Guliver/GettyImages

©FOTO: Gulliver/GettyImages

Mai precis, gigantul suedez ar fi speculat ambiguităţi legislative din Olanda, Belgia şi Luxemburg pentru a nu achita redevenţe în alte ţări membre ale Uniunii, între 2009 şi 2014.  

Eurodeputații denunță în raportul lor de anchetă o „strategie de planificare fiscală agresivă” în cazul IKEA, firmă care este nr. 1 mondial în domeniul afacerilor cu mobilă. Acest raport arată cu precădere cum „este structurată multinaționala suedeză pentru a se sustrage de la plata a peste un miliard de euro impozite în ultimii șase ani, în deterimentul mai multor state europene”. Raportul susţine că, într-un singur an, Germania ar fi fost prejudiciată cu 35 de milioane de euro, Franţa cu 24 de milioane, iar Belgia cu 7,5 milioane de euro. 

Comisia Europeană a promis, sâmbătă, că va studia în detaliu raportul europarlamentarilor.

Eurodeputații ecologiști i-au trimis o scrisoare comisarului european pentru concurență și comisarului european pentru fiscalitate, în care le prezintă concluziile raportului și-i invită să lanseze o procedură de investigare, pentru a verifica existența unei posibile încălcări a legislației europene în materie de concurență. „Comisia Europeană salută faptul că lupta împotriva fraudei fiscale a devenit o prioritate politică esențială, atât în UE, cât și la nivel internațional”, a fost reacția executivului european. 

În 2014, numele IKEA a mai fost menţionat în primul scandal cu care se confrunta proaspăta Comisie Europeană condusă de Jean-Claude Juncker. Apple, Pepsi, Ikea, Amazon şi alte 300 de corporaţii ar fi încheiat acorduri secrete cu autorităţile din Luxemburg pentru a plăti impozite apropiate de 0%. Giganţii economici ar fi scutit astfel miliarde de dolari graţie unor înţelegeri private cu fiscul luxemburghez. Astfel de acorduri creează dezechilibre pe piaţă, fiindcă unele companii au parte de beneficii speciale - înţelegerile ar putea fi considerate ajutoare de stat ilegale. Toate se întâmplau când Jean-Claude Juncker, care este acum preşedintele Comisiei Europene, era premierul Luxemburgului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri