Leul este la cel mai bun nivel din ultimele opt luni, după ce Standard & Poor's a îmbunătăţit ratingul României

Data publicării:
curs schimb valutar lei euro - mediafax

Agenția de rating Standard & Poor's recomandă acum ţara noastră pentru investiţii pe termen lung. Îmbunătăţirea ratingului e o veste bună, susține premierul Victor Ponta, care așteaptă acum mai mulţi investitori la noi în ţară.

Vom avea mai multe investiții, locuri de muncă, implicit încasări suplimentare la buget”, a spus Victor Ponta.

Analiştii temperează însă entuziasmul autorităţilor.

„Să nu ne imaginăm dacă Standard & Poor's ne-a pus în categoria de invest grade, acum vin investitorii peste noi. Românai are încă o plasare destul de slabă pe partea de infrastructură, plata taxelor, birocrația e foarte mare, la electricitate stăm foarte prost”, a declarat Ionuț Dumitru, economist șef la o bancă comercială.

Decizia Standard & Poor's a adus şi o uşoară apreciere a leului, până la cel mai bun nivel din ultimele opt luni şi jumătate. Analiştii nu cred însă că moneda naţională se va aprecia semnificativ în continuare, chiar dacă investitorii vor decide să vină în România.

BNR va avea grijă să pună o limită inferioară în calea aprecierii leului, care ar putea să afecteze în mod negativ competitivitatea exporturilor românești”, a adăugat Radu Crăciun, economist șef la o bancă comercială.

De altfel, în urmă cu o săptămână, chiar Mugur Isărescu a declarat că Banca Naţională nu are niciun interes să aprecieze leul. El a spus că întărirea leului din ultima perioadă s-a datorat plecării investitorilor de pe pieţele din Ucraina şi Rusia şi care şi-au plasat banii în titlurile de stat româneşti.

Evoluţia cursului de schimb

15 mai: 4,4349 lei/euro

16 mai: 4,4275 lei/euro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri