Ministrul muncii: Principala problemă a României cu importul forței de muncă va veni în momentul în care vom intra în Schengen

Data publicării:
Ministrul Muncii, Marius Budăi.
Ministrul Muncii, Marius Budăi. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Principala problemă a României în ceea ce priveşte importul de forţă de muncă va fi în momentul în care ţara noastră va intra în spaţiul Schengen, a declarat, luni, ministrul muncii, Marius Budăi, care a explicat că există riscul ca muncitorii străini care vin în România să se îndrepte către alte țări UE, cu piețe ale muncii mai atractive. În aceste condiții, singura soluţie, găsită împreună cu experţi constituţionalişti, ar fi un acord bilateral în momentul în care se semnează contractul de muncă, a arătat Marius Budăi.

„Problema principală a noastră va fi cu importul de forţă de muncă în momentul în care România va intra în spaţiul Schengen şi cunoaşteţi foarte bine care sunt riscurile: de a intra şi, în continuare, să plece de la noi.(...) Eu, după discuţiile din 2019 (...) cu miniştrii şi cu ţările cu care am făcut ulterior parteneriate, astfel încât să putem să mergem să importăm forţă de muncă, am solicitat miniştrilor de muncă de acolo şi Guvernului de acolo astfel: atunci când dau posibilitatea oamenilor să plece - şi singura care a răspuns într-un mod cât mai rapid a fost Vietnamul - cei de acolo, de la agenţiile lor şi de la tot ceea ce înseamnă agenţii de plasare a forţei de muncă, să îi informeze, să le spună că, dacă pleacă de la angajator, într-un an sau doi ani, nu mai reţin exact, vor fi rechemaţi în ţară. Dar asta e o chestiune pe care o putem face bilateral şi depinde foarte mult de înţelegerea celorlalţi”, a explicat Marius Budăi la o dezbatere organizată de Alianţa pentru Turism.

El a subliniat că această problemă poate exista și în plan intern - un muncitor poate să plece de la un angajator care l-a adus în țară la un altul, iar cum mobilitatea muncii nu poate fi limitată, soluția în acest caz ar fi „fair-play-ul” între industrii.

„Ştiţi foarte bine acel proiect scris de mine împreună cu două doamne deputat, colege ale mele de la PSD. L-am dezbătut foarte mult şi am preferat în acel grup de lucru s-o aduc şi pe doamna Maia Teodoriu, care a fost la Curtea Constituţională, pentru că sunt nişte lucruri care dor, şi anume acel aspect al faptului că vine muncitorul, să spunem nepalez, şi pleacă să spunem de la Dan la Dragoş, nu pleacă în altă parte, adică aici e vorba şi de fair-play-ul între business-uri. Dar am avut o discuţie săptămâna aceasta şi se doreşte din partea industriei să impunem blocaje în a pleca. E foarte complicat. Eu personal nu găsesc soluţia, în sensul că mobilitatea muncii nu poate fi limitată, şi atunci ne vom trezi fie cu infringement, fie la un prim atac la Curtea Constituţională pică. De aia, repet, fair-play-ul între industrii cred că e singura soluţie. Şi o soluţie pe care totuşi am găsit-o discutând cu experţi în constituţie, constituţionalişti, ar fi acordul bilateral în momentul în care se semnează contractul de muncă. Asta ar fi o primă soluţie şi aici, dacă avem nevoie de vreo modificare în codul muncii, mă aveţi partener fără niciun fel de discuţii”, a punctat ministrul muncii.

Acesta a menţionat şi faptul că pentru 2022 a fost majorat contingentul de lucrători şi a fost suplimentat numărul de posturi în consulate, astfel încât să poată fi scurtat foarte mult timpul de la depunerea dosarului până când efectiv omul ajunge în ţară.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri