Peste 200 de oameni cu credite în franci elvețieni au protestat în Capitală

Data publicării:
160228 legea darii 00 INQ Octav Ganea

 ACTUALIZARE 18.34: Peste 200 de oameni cu credite în franci elveţieni au mărşăluit astăzi cu funii de gât în Bucureşti. Protestatarii au plecat de la Guvern şi s-au oprit în faţa Băncii Naţionale, unde au aruncat cu monede spre clădire, o metaforă pentru a arăta că se descurcă tot mai greu cu ratele care aproape s-au dublat din cauza creşterii monedei elveţiene.

Îmbrăcaţi în bancheri, alţii cu funii de gât, simbolic, şi pancarte, sute de oameni cu credite în franci elveţieni au organizat un marş inedit. La manifestație au venit oameni din toate colţurile ţării: Iaşi, Oradea sau Constanţa.

„Este un marș de susținere a legii dării în plată și în același timp felul nostru de a oferi un mărțișor BNR- ului. Această lege nu este una pentru dezvoltatori, s-a spus clar că e este una pentru persoane fizice”, a declarat organizatorul marșului, Daniel Teodorescu.

„Nu ne-am luat mașini de spălat, ne-am luat un amărât de apartament în Berceni, pe care am bătut palma să plătim o rată de 1650 de lei, și în momentul de față plătim 3.000 de lei. Nu vrem să renunțăm la casă pentru că până acum am plătit o vilă”, a precizat o protestatară.

Fiecare dintre protestatari a avut un rol bine definit în piesa de teatru prin care au vrut să le arate bancherilor că vor să fie puşi pe picior la egalitate când negociează restructurarea unui credit.

Protestul lor a atras atenţia trecătorilor care s-au oprit să privească sau să facă fotografii. După aproape două ore, oamenii au ajuns în faţa Băncii Naţionale, unde au aruncat cu monede în zidurile instituţiei.

Experţii Comisiei Europene îi contrazic pe protestatari: spun că Legea dării în plată poate destabiliza sistemul bancar, pentru că se aplică pentru toate creditele garantate cu ipotecă, nu doar pentru cele destinate unei locuinţe. Opinie împărtăşită şi de guvernatorul Băncii Naţionale.

O lege care a fost prezentată ca fiind socială devine pe rând o lege a dreptății. Devine apoi o lege a haiduciei, asta e și mai interesant. Cei cu cheile la casă pot să vina, cei cu cheile de la mașină, frigiderul pe care l-au folosit un an, îl aduc înapoi în plată”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

Legea urmează să fie dezbătută în plenul Senatului săptămâna viitoare.


În jur de 70 de persoane, îmbrăcați în bancheri, s-au strâns în fața Guvernului pentru a susține Legea dării în plată. Protestatarii au venit cu pancarte și consideră că această lege ar trebui adoptată cât mai repede, să nu se mai discute atât de mult în Parlament pe marginea ei și să se aplice tuturor persoanelor, indiferent de valoarea creditului.

Sunt persoane de toate vârstele printre protestatari, iar organizatorii spun că e un marș de susținere, și vor mărșălui până la Banca Națională a României și pe urmă în Piața Constituției.

Aceștia spun că nu este o lege a haiduciei, așa cum susține guvernatorul Mugur Isărescu, care spune că aceasta lege s-ar putea aplica în forma actuală și creditelor de nevoi personale garantate cu ipotecă, ci este nevoie de o lege pentru a avea o poziție de negociere în fața băncii.

Au venit și semnale din partea Comisiei Europene legate de această lege, experții de la Bruxelles consideră că în cazul în care se adoptă această lege, sistemul bancar va fi destabilizat.

Citiți și:

Comisia Europeană critică Legea dării în plată

Guvernatorul atacă Legea dării în plată

Mugur Isărescu: Legea dării în plată s-a transformat într-una a haiduciei

Ministerul Justiției și CSM contestă legea dării în plată


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Reintroducerea serviciului militar obligatoriu: Ce țară vecină României se pregătește acum să introducă...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Janet Jackson, despre momentul când i s-au rupt pantalonii în fața reginei Elisabeta: „Nu mi-a venit să cred”
Film Now
Pierce Brosnan, în formă și la 70 de ani, la plimbare cu bicicleta, pe malul oceanului. Actorul, despre...
Adevarul
Un român din Germania arată ce poți cumpăra cu 126 de euro dintr-un magazin românesc. „Cum vi se pare acest...
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
Adrian Văncică, Celentano din Las Fierbinți, a slăbit 23 kg: “Mâncam o tavă de tiramisu o dată”. Ce schimbări...
Digi World
Două vârste la care corpul uman se schimbă radical și în cazul bărbaților, și al femeilor. Îmbătrânirea nu e...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Arnold Schwarzenegger, declarații despre divorțul de Maria Shriver, cea care i-a fost soție 25 de ani: „A...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...