Sari la conținut

Statistică. 100.000 de gospodării din România sunt neelectrificate, n-au gaze și nici acces la drum

Foto: Sătenii suplinesc efectele lipsei unei rețele de electricitate cu panouri solare 

"La nivel național există o legătură între infrastructura de transport, infrastructura de transport energie și conectivitate. Cred că ne dorim cu toții să ducem în fiecare localitate un drum, să tragem un cablu electric, sau conducte de alimentare cu gaze naturale. Aceste trei elemente de infrastructură sunt un soi de pachet minimal pentru a permite o dezvoltare economică durabilă și sustenabilă", a spus joi ministrul Energiei, Victor Grigorescu, prezent la Bucharest Forum / Keystone Projects, eveniment organizat de institutul Aspen România, potrivit Agerpres.

În calea atingerii acestui obiectiv există patru provocări, spune Grigorescu. "Avem nevoie să construim infrastructura de la zero în zonele în care nu există. Nu ar trebui să uităm că România are, cred eu, peste 100.000 de gospodării neelectrificate, care astăzi nu sunt conectate la rețele de gaze naturale, ca să nu mai vorbim de rețea proprie de infrastructură de transport. (...) Avem nevoie să modificăm și să modernizăm infrastructura existentă. Mă gândesc la marile aglomerări urbane, la experiența noastră în timpul iernii, dar și la zonele cu dezvoltare industrială crescută. Avem nevoie să investim sume importante pentru a adapta rețelele de transport la această nouă realitate. Trebuie să facem față unei creșteri de consum, trebuie să ne gândim și la viitor, poate facem loc autovehiculului electric, sau poate răspundem și în acest fel, modernizând infrastructura, la o potențială tranziție de la încălzirea pe bază de gaze naturale la încălzirea folosind echipamente electrice în viitor", afirmă Victor Grigorescu.

Eforturile de dezvoltare a infrastructurii necesită cel puțin trei instrumente. Acestea sunt resursele financiare, cele umane și parteneriate tehnologice, mai afirmă ministrulm adăugând că dezvoltarea infrastructuriilor este unul dintre obiectivele importante stabilite la nivelul UE. "Infrastructura este cuvântul cheie al acestui deceniu. Cea mai aplicată abordare a acestui concept de infrastructură legată de interconectivitate și de integrare este reprezentată de eforturile la nivelul Uniunii Europene de interconectare a rețelelor de transport gaze sau energie electrică", a mai spus ministrul Energiei.