Comisarul european Adina Vălean a lansat „Declaraţia europeană pentru ciclism”: România e al doilea producător de biciclete în UE

Data actualizării: Data publicării:
adina valea biciclete sevilla
Ministrul spaniol al transporturilor, Raquel Sanchez (foto centru), comisarul european pentru transporturi Adina Vãlean (foto centru dreapta). Foto: Profimedia Images

Comisarul European pentru transporturi Adina Vălean a lansat, miercuri, la Sevilla, „Declaraţia europeană pentru ciclism”, cu ocazia Zilelor europene ale mobilităţii urbane, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.

Declaraţia reprezintă o recunoaştere a ciclismului ca mijloc de transport durabil, accesibil şi favorabil incluziunii, economic şi sănătos, cu o puternică valoare adăugată pentru economia UE.

„Ciclismul e important şi pentru economia Uniunii Europene. În 2022, 14,7 milioane de biciclete au fost produse în UE, o creştere de 29% faţă de 2012. România e al doilea producător la nivel european, după Portugalia”, a declarat Adina Vălean, conform Agerpres.

Declaraţia enumeră principiile de încurajare a utilizării bicicletei, care vor ghida acţiunile viitoare ale Uniunii Europene. Pentru a îmbunătăţi calitatea, cantitatea, continuitatea şi atractivitatea infrastructurii de ciclism în toate statele membre sunt necesare angajamente clare, cum ar fi construirea unor zone sigure şi coerente pentru biciclişti în oraşe, legături mai bune cu transportul public, locuri de parcare sigure, instalarea de puncte de încărcare pentru bicicletele electrice şi drumuri ciclabile care să lege oraşele de zonele rurale.

Cât priveşte finanţarea, Comisia Europeană va continua să sprijine ciclismul prin intermediul Fondului social pentru climă, al Fondului european de dezvoltare regională, al Fondului de coeziune, al Fondului european agricol pentru dezvoltare rurală, al Instrumentului de sprijin tehnic şi al Mecanismului de redresare şi rezilienţă.

În etapa următoare, Parlamentul European şi Consiliul vor putea să revizuiască textul şi să adauge angajamente suplimentare, acolo unde este necesar, pentru a consolida punerea în aplicare a acestei declaraţii neobligatorii, care va fi în cele din urmă semnată de toate cele trei instituţii.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri