Evacuarea magazinelor de la metrou ar urma să înceapă săptămâna aceasta. Termenul pentru eliberarea spațiilor a expirat vineri

Data actualizării: Data publicării:
călători asteptand să urce n metrou
Stație de metrou în București. Foto: Metrorex

Ultimatumul dat de Metrorex pentru evacuarea spațiilor comerciale de la metrou a expirat încă de vineri, iar compania a anunțat că săptămâna aceasta începe evacuarea magazinelor din stații. Decizia de eliberare a spațiilor a fost luată cu o zi înaintea protestului care a blocat circulația în subteran. Reprezentanții companiei spun că toate gheretele și dughenele pun în pericol siguranța călătorilor, în caz de urgență.

Metrorex avertiza vineri că în 2 aprilie, la miezul nopții, urma să expire termenul limită pentru eliberarea spațiilor comerciale de la metrou și avertizat firma sindicatului USLM că de săptămâna aceasta vor începe procedurile de evacuare.

Nu a precizat însă dacă măsurile vor fi aplicate începând de astăzi.

„Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spațiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise”, potrivit companiei.

„Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență; îngreunează accesul la hidranții interiori; nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU”, mai arăta Metrorex.

Firma sindicatului de la metrou administrează 80% din spațiile comerciale de la metrou.

Pe de altă parte, Victor Mușat, reprezentantul asociației comercianților din stațiile de metrou, a spus că sunt peste 1.600 de persoane care au astfel de afaceri și că le este aproape imposibil să le elibereze într-un timp atât de scurt. Mușat mai spunea că sunt multe persoane care riscă să rămână fără loc de muncă și că ar fi fost nevoie de un dialog în acest sens, înainte să fie luată o decizie.

Anunțul Metrorex privind spațiile comerciale a dus la un protest spontan al sindicaliștilor, iar metroul a fost total blocat în 26 martie. Mai multe plângeri penale au fost depuse în urma acestei acțiuni.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri