Vin de legendă. Podgoriile Murfatlar au câștigat două medalii de aur anul acesta

Data publicării:
vin-3

Legenda spune că însuşi Zeul Vinului, Dionysos, s-ar fi născut pe aceste meleaguri, ale străvechii Tracii. Podgoria Murfatlar este cea mai mare din ţară şi cea mai binecuvântată de natură, spun specialiştii. Cele peste 3.000 de hectare de sol arid, soarele darnic şi ploile puţine adună în strugurii pentru vin ce e mai bun pentru o licoare de calitate.

„Nu există o reţetă, o cale foarte, foarte exactă. Tot timpul intervin schimbări, de la un an de recoltă la altul, tot timpul, anul respectiv îşi pune amprenta asupra soiurilor, asupra cantităţii, asupra calităţii, intervenim încât rezultatul final să fie cel pe care ni-l dorim”, spune Ionuţ Rădulescu, oenolog.

Până să ajungă însă în malaxoare, strugurii sunt culeşi şi aleşi cu grijă, după ce soarele a colorat şi umplut de parfum boabele.

Fie că este vorba de vinuri albe, roze sau roşii, seci, sau dulci, mai toate au fost recunoscute printre cele mai bune din lume. Ultimele două medalii de aur au fost obţinute chiar anul acesta.

„Chardonnay din colecția Crama Atelier, medalie de aur, vinul rose din aceeași colecție a luat medalia de aur. Extraordinară medalia asta”, a spus Cosmin Popescu, director general Murfatlar România.

Renumele licorii de Murfatlar atrage tot mai mulți turiști. Numai anul acesta, 10.000 au trecut pragul cramei care are aproape 60 de ani de tradiţie. Sticlele prăfuite stau cuminţi, stivuite pe rafturi. Sunt o mulţime de arome aici. Unele fine, delicate, proaspete, altele grele, puternice, pline de personalitate.

Dovadă că vinul de Murfatlar este demn de un rege, Casa Regală a României a atestat prin certificat calitatea de furnizor principal a podgoriilor constănțene. Vinului de Murfatlar i s-a dus însă faima peste tot în lume. Ultimii care au trecut pragul cramei au fost chinezii, care au fost cuceriți de vinul românesc de la prima degustare.

De altfel, China este cea mai mare piață pe care vinurile Murfatlar au câștigat-o. Jumătate din producția pentru export ajunge în Shanghai.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri