80 de eleve de la două școli diferite au fost otrăvite în Afganistan. Cum a acționat atacatorul

Data actualizării: Data publicării:
Mai multe fete din Afganistan la școală segregată de gen din Kabul.
80 de eleve de la două școli diferite au fost otrăvite în Afganistan. Sursă foto: Profimedia Images

Zeci de eleve de la două școli din nordul Afganistanului au fost otrăvite și au ajuns la spital, scrie The Guardian. Din primele informații cel care a gândit acest atac a vrut să se răzbune din motive personale și a plătit o persoană pentru a-l pune în aplicare.

Aproape 80 de fete au fost otrăvite și au ajuns la spital după două atacuri, a declarat duminică un oficial. El a spus că persoana care a pus la cale otrăvirea fetelor avea o ranchiună personală, dar nu a dat alte detalii. 

Atacurile au avut loc sâmbătă și duminică în provincia Sar-e-Pul. Otrăvirile au avut loc în districtul Sangcharak, a spus Mohammad Rahmani, care conduce departamentul de educație al provinciei. El a spus că 60 de eleve au fost otrăvite la școala Naswan-e-Kabod Aab și alte 17 la școala Naswan-e-Faizabad.

„Școlile sunt apropiate și au fost vizate una după alta. Elevele au fost duse la spital și acum sunt în stare bună”, a declarat el.

O anchetă a departamentului de educație este în desfășurare. Din primele informații, atacatorul ar fi vrut să se răzbune și a plătit o altă persoană pentru a comite atacurile, a spus Rahmani.

El nu a oferit informații despre modul în care fetele au fost otrăvite sau despre natura rănilor lor. Nu a spus ce vârstă au fetele, dar a declarat că ele sunt din clase de la întâi până la a șasea.

Este primul atac de acest fel de când talibanii au ajuns la putere în august 2021 și au început să interzică drepturile și libertățile femeilor și fetelor afgane.

Și Iranul, țară vecină, a fost zguduit de un val de otrăviri, mai ales în școli de fete, în noiembrie anul trecut. Nu s-a aflat cine era în spatele acestor atacuri, dacă era vorba despre anumite substanțe chimice sau care ar fi fost acestea.

 

 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri