Amata Rusiei a început exercițiile comandate de Putin pentru a simula lansarea de arme nucleare tactice

Data publicării:
rusia exerciții
Videoclipul difuzat de ministerul rus al Apărării arată rachete transportate într-un convoi de vehicule militare și plasate în poziție gata de tragere. Sursa foto: captură video X

Forțele armate ruse au început prima etapă a exercițiilor ordonate de președintele Vladimir Putin pentru a simula lansarea armelor nucleare tactice, a anunțat marți Ministerul Apărării de la Moscova.

Moscova a argumentat necesitatea de a efectua aceste exerciții cu ceea ce numește „declarații militante” ale oficialilor occidentali, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron, despre care a spus că a emis amenințări la securitatea Rusiei, notează Reuters.

Analiştii spun că exerciţiile sunt concepute ca un semnal de avertizare al lui Putin pentru a descuraja Occidentul să se implice mai mult în războiul din Ucraina. Țările occidentale au furnizat arme și informații Kievului, dar s-au abținut de la a trimite trupe.

Prima etapă a exercițiului implică rachete Iskander și Kinjal

Rușii urmăresc să se asigure că unitățile și echipamentele sunt pregătite pentru „utilizarea în luptă a armelor nucleare nestrategice pentru a răspunde și a asigura necondiționat integritatea teritorială și suveranitatea statului rus ca răspuns la declarațiile provocatoare și amenințările unor oficiali occidentali individuali împotriva Federației Ruse”, a transmis ministerul Apărării.

Exercițiile implică Forțe de Rachete din Districtul Militar de Sud al Rusiei, care se află în apropierea Ucrainei și include, de asemenea, părți din Ucraina pe care Rusia le controlează acum.

Belarus, unde Rusia a declarat anul trecut că desfășoară arme nucleare tactice, va fi, de asemenea, implicată, au informat cele două țări.

Armele nucleare tactice sau nestrategice sunt mai puțin puternice decât armele strategice concepute pentru a distruge orașe întregi inamice, dar au totuși un potențial distructiv imens.

Unii analiști occidentali cred că armele nucleare nestrategice au dobândit o importanță mai mare în planurile Moscovei de la începutul războiului din Ucraina, unde forțele sale convenționale s-au luptat în primii doi ani.

În teorie, utilizarea unor astfel de arme ar putea produce un șoc Occidentului fără a declanșa neapărat un război nuclear propriu-zis, deși riscul declanșării unui ciclu de escaladare ar fi uriaș.

12 GU MO controlează focoasele nucleare nestrategice ale Rusiei

Rusia are aproximativ 1.558 de focoase nucleare nestrategice, potrivit Federației Oamenilor de Știință Americani, deși există o incertitudine cu privire la cifrele exacte.

Ele sunt controlate de a 12-a Direcție Principală a Ministerului rus al Apărării, cunoscută sub numele de 12 GU MO.

Ministerul a comunicat că trupele exersează cu „muniție specială” pentru rachetele Iskander, echipând vehicule de lansare cu acestea și „înaintând în secret spre poziția desemnată în pregătirea lansărilor de rachete”.

Unitățile de aviație practică, de asemenea, montarea focoaselor speciale pe rachete hipersonice Kinjal și zboară în zonele de patrulare desemnate.

Videoclipul difuzat de minister arată rachete transportate într-un convoi de vehicule militare și plasate în poziție gata de tragere.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Exercițiile sunt, evident, un semnal ca răspuns la discuțiile despre prezența trupelor țărilor NATO din Ucraina. Cele mai importante caracteristici sunt avertizarea și vizibilitatea", a declarat pentru Reuters Nikolai Sokov, fost oficial sovietic pentru controlul armelor.
Armatele occidentale vor urmări îndeaproape exercițiile și vor căuta să tragă concluzii cu privire la cât timp de avertizare ar avea dacă Rusia ar desfășura astfel de arme cu adevărat, a mai spus el.

Când Putin a ordonat exercițiile luna aceasta, Ministerul de Externe al Rusiei le-a etichetat ca răspuns la comentariile făcute de Macron, care a prezentat posibilitatea de a trimite trupe europene pentru a lupta împotriva Moscovei în Ucraina, și a ministrului britanic de externe David Cameron, care a spus că Kievul are dreptul de a folosi armele furnizate de către Londra pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. De asemenea, acesta a menționat furnizarea de rachete ATACMS britanice, franceze și americane cu rază lungă de acțiune către Kiev.

Rusia a transmis pe 6 mai că exercițiile ar trebui să trimită un „semnal serios” Occidentului și „marionetelor” sale din Ucraina.

„Sperăm că aceste exerciții vor răci capetele fierbinți din capitalele occidentale”, a transmis ministerul de Externe, adăugând că Occidentul ar trebui să realizeze „potenţialele consecinţe catastrofale ale riscurilor strategice pe care le generează” şi să nu ajungă la o confruntare militară directă cu Rusia.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a închis o celebră insulă turistică. Mulți își făceau vacanțele acolo, care e motivul FOTO
Digi FM
Courteney Cox face furori pe „Dancing in the Dark”, hitul lui Springsteen. Dansul ei a strâns peste 1,5...
Pro FM
Celine Dion, mereu cu gândul la copiii ei: "Dacă mor? Deja și-au pierdut tatăl". Și-a învățat gemenii cum să...
Film Now
Anne Hathaway nu mai consumă alcool de cinci ani. Ce a făcut-o pe actriță să ia această decizie: „Au nevoie...
Adevarul
Șeful Biroului Interpol din Republica Moldova, arestat pentru ștergerea datelor infractorilor urmăriți...
Newsweek
Anunț important de la Casa de pensii. Care pensionari trebuie să depună acte până la final de iunie?
Digi FM
Cea mai mare dorință a lui Celine Dion: „Chiar dacă va trebui să mă târăsc, o voi face!”. Artista luptă cu o...
Digi World
Cel mai bun moment al zilei pentru a face sport pentru a scădea nivelul zahărului din sânge. E valabil mai...
Digi Animal World
Cum arată cu adevărat o furnică. Fotografia care a cucerit internetul: „E incredibil! Pare un monstru”
Film Now
Cât de tare îi seamănă tatălui său! Fiul de 20 de ani al lui Russell Crowe, pozat de unul singur în Australia...
UTV
(VIDEO) Reactia lui Babasha dupa ce a fost huiduit la concertul celor de la Coldplay: “Am avut inainte o...