ANALIZĂ. Pericolul geopolitic ascuns al uraganului Harvey. Cum ar putea profita Rusia

Data actualizării: Data publicării:
harvey

Uraganul Harvey care a lovit Statele Unite poate avea repercusiuni geopolitice severe. Opinia îi aparține analistului american Jacob L. Shapiro. Într-o analiză publicată în „Geopolitical Futures”, Shapiro conturează un scenariu pornind de la ideea că natura, fiind o „forță impersonală” și, prin urmare, impredictibilă, poate influența, în cazul de față, viitorul economiei americane pe termen lung.

Natura este indiferentă la pretențiile comunităților, nu ține cont de imperativele strategice ale Statelor Unite, la fel cum nu îi pasă nici de cele ale Chinei, care, aidoma Texasului, se confruntă cu un alt dezastru, cel adus de taifunul Hato, încadrat la categoria 10, cea mai înaltă treaptă de distrugere în sistemul de clasificare al Hong Kong-ului, scrie analistul.

South China Morning Post a caracterizat taifunul Hato, care a lovit coastele chineze pe 23 august, ca fiind „cel mai mare taifun pe care Macau l-a cunoscut din 1968 încoace”.

Așadar, sugerează Jacob L. Shapiro, în fața naturii, țările pot deveni uneori niște bucăți de plastilină ușor de modelat de un uragan sau de o anumită formă de relief. De exemplu, „Munții Himalaya, un punct forte din sudul Asiei, modelează relațiile dintre China și India. Câmpia Europei de Nord – autostrada pentru invazii militare – a definit politicile europene timp de secole și le va defini și în viitor”, subliniază analistul american.

Ceea ce face ca uraganul Harvey să cântărească atât de greu în balanța geopolitică a Statelor Unite este, în primul rând, teritoriul în care a lovit: Texas, inima industriei petroliere americane.

Până acum, uraganul a dus la sistarea a „11,2% din capacitatea de rafinare a Statelor Unite” și a „aproximativ 25% din producția americană de petrol din Golful Mexicului (reprezentând 20% din producția de țiței din SUA)”.

Aproximativ o treime din capacitatea de rafinare a Statelor Unite este condensată în Coasta Golfului din Texas. Harvey a închis, de asemenea, toate porturile de-a lungul Coastei.

Trebuie menționat un detaliu important: capacitatea de rafinare din Texas a jucat un „rol major” în menținerea scăzută a prețurilor la petrol la nivel mondial.

Impactul uraganului Harvey asupra producției de petrol a Statelor Unite, chiar dacă este unul grav, va fi, totuși, temporar, crede Shapiro.

Pe termen scurt, însă, „ar putea fi semnificativ la nivel global”.

Dacă uraganul va afecta Conducta Colonială, care transportă mai mult de 40% din produsul rafinat din Coasta Golfului din Texas, potrivit cifrelor oficiale, „consumatorii amerciani nu doar că vor fi nevoiți să plătească mai mult la pompă, dar factorii de decizie politică vor trebuie să facă față Rusiei, care ar avea de profitat enorm, fie și de pe urma unei creșteri a prețurilor de scurtă durată”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri