Antony Blinken a ajuns în Vietnam, în plină tensiune cu China din cauza Taiwanului

Data publicării:
Antony Blinken
Secretarul de stat al Statelor Unite ale Americii, Antony Blinken. Foto: Profimedia Images

Şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a sosit vineri în Vietnam pentru a consolida relaţiile cu această țară comunistă, pe fondul tensiunilor cu China legate de Taiwan, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

Blinken, care face o escală la Hanoi înainte de a participa la următoarea reuniune a miniştrilor de externe ai ţărilor G7 în Japonia, urmează să poarte sâmbătă discuţii cu lideri vietnamezi pentru a deschide calea pentru o posibilă ridicare a nivelului legăturilor diplomatice cu această ţară. Relaţiile dintre Statele Unite şi Vietnam s-au întărit în ultimii ani, inclusiv în domeniile militar şi economic, după ce cele două ţări s-au reconciliat în mare măsură în ciuda cicatricilor războiului.

Blinken va discuta în capitala vietnameză „viziunea noastră comună a unei regiuni Indo-Pacific care să fie prosperă, paşnică şi rezistentă”, a precizat Departamentul de Stat. Şeful diplomaţiei americane speră să se bazeze pe un apel telefonic de luna trecută între preşedintele SUA Joe Biden şi liderul Partidului Comunist Vietnamez la putere, Nguyen Phu Trong, în încercarea de a ridica relaţiile la un parteneriat „strategic”, notează AFP.

Potrivit analiştilor, Hanoiul ar putea fi reticent, temându-se să nu contrarieze Beijingul - vecinul său din nord şi un alt partener economic cheie - în ciuda revendicărilor rivale în Marea Chinei de Sud. „Statele Unite pur şi simplu văd că au nevoie de Vietnam pentru a contrabalansa China în Marea Chinei de Sud”, a declarat pentru AFP Khang Vu, doctorand în securitate internaţională la Boston College.

„Dar este mai bine dacă Vietnamul rămâne în relaţii bune cu China. Guvernul vietnamez înţelege că nu există nicio modalitate de a câştiga o luptă militară”, a adăugat el. Vizita şefului diplomaţiei americane în Asia are loc în plină tensiune cu China din cauza Taiwanului.

Armata chineză a declarat luni că „a încheiat cu succes” manevrele sale militare menite să încercuiască timp de trei zile insula autonomă Taiwan, revendicată de Beijing ca una dintre provinciile sale, desfăşurate ca represalii pentru escala făcută săptămâna trecută de preşedinta taiwaneză în Statele Unite.

Aceasta este prima vizită a secretarului de stat american în Vietnam de la preluarea mandatului său în urmă cu doi ani, dar vicepreşedinta Kamala Harris a fost deja acolo. Blinken va lansa de asemenea începutul construcţiei unei noi ambasade a SUA la Hanoi.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri