Antony Blinken spune că războiul dintre Israel și Hamas poate să „producă metastaze” în regiune

Data publicării:
Antony Blinken
Antony Blinken, secretarul de stat al SUA. Foto: Profimedia Images

Conflictul între Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, intrat în a patra lună, ar putea „să producă cu uşurinţă metastaze” în regiune, a avertizat, duminică, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat în vizită în Qatar în cadrul unui nou turneu în ţări arabe şi în Israel, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Acesta este un conflict care ar putea cu uşurinţă să producă metastaze, cauzând şi mai multă insecuritate şi mai multe suferinţe”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă, afirmând că Statele Unite acţionează pentru a „împiedica propagarea conflictului” în Orientul Mijlociu.

Blinken a apreciat că este „imperativ” ca Israelul, susţinut militar şi politic de guvernul american, să facă mai mult pentru a proteja civilii palestinieni în Gaza.

În acest context, el a calificat drept o „tragedie inimaginabilă” moartea în Gaza, în cursul dimineţii, a doi jurnalişti palestinieni, Moustafa Thuraya, un videojurnalist care colabora şi cu AFP, şi Hamza Wael Dahdouh de la postul Al-Jazeera.

„Sunt profund mâhnit(...) Este o tragedie inimaginabilă”, a declarat Blinken în conferinţa de presă în care s-a aflat alături de prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani. „Numărul de palestinieni nevinovaţi” ucişi în Fâşia Gaza de la începutul războiului constituie, de asemenea, o tragedie, a adăugat el.

Lovituri israeliene, mai ales asupra localităţii Rafah, în extremitatea sudică a Fâşiei, şi asupra oraşului Khan Younes, cel mai mare din sudul enclavei şi noul epicentru al luptelor, au ucis în noaptea trecută cel puţin 64 de persoane, potrivit ministerului sănătăţii din Gaza

În paralel, „negocierile între Qatar, Israel şi Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor din Gaza continuă”, a declarat pentru AFP o sursă familiarizată cu situația, în timpul vizitei lui Blinken la Doha. Secretarul de stat s-a întâlnit, anterior, la Amman, cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Potrivit unui comunicat al monarhiei arabe, suveranul haşemit a cerut să se facă presiuni asupra Israelului pentru o „încetare imediat a focului”.

El a subliniat „respingerea totală de către Iordania a deplasării forţate a palestinienilor”, după declaraţiilor unor miniştri israelieni care preconizau o revenire a coloniştilor evrei în Gaza, o poziţie respinsă de Statele Unite.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri