Aproape jumătate dintre tinerii britanici între 18 și 24 de ani ar prefera înlocuirea monarhiei cu republica, arată un nou sondaj

Data publicării:
Regina Elisabeta a II-a, în Parlament, în timp ce coroana este purtată spre Camera Lorzilor
Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Foto: Profimedia Images

Un număr mare de tineri din Marea Britanie ar renunța la monarhie și ar prefera un șef de stat ales, conform unui nou sondaj publicat vineri, relatează Reuters.

Conform sondajului YouGov, 41% dintre cei chestionați cu vârste între 18 și 24 de ani sunt de părere că țara ar trebui să aibă un șef de stat ales, prin comparație cu 31% care vor să păstreze actualul sistem prin care această funcție se transmite ereditar.

Lucrurile s-au schimbat puternic în ultimii doi ani – în 2019, un sondaj similar arăta o proporție de 46% favorabilă monarhiei, și una de 26% care ar fi preferat un șef de stat ales.

În ce privește opinia populației generale, însă, britanicii nu vor să renunțe la monarhie – 61% dintre toți britanicii consideră că monarhia ar trebui să rămână forma de stat în Marea Britanie, în timp ce mai puțin de un sfert ar prefera republica.

Sondaje anterioare au arătat un clivaj generațional în ce privește atitudinile față de monarhie – generațiile mai tinere au o părere mai bună despre Harry și Meghan Markle, în timp ce generațiile mai în vârstă au avut, în general, păreri negative față de cei doi.

Deși nu există șanse reale pentru abolirea monarhiei câtă vreme Elisabeta a II-a se află pe tron, există îngrijorări în interioriul casei regale cu privire la atitudinea în schimbare a populației britanice.

Sondajul, realizat pe un eșantion reprezentativ de 4.870 de adulți, a arătat că 53% dintre persoanele cu vârste între 25 și 49 de ani vor păstrarea monarhiei, în scădere cu 5 procente față de un sondaj din 2019.

Persoanele de peste 65 de ani susțin monarhia și casa regală în proporție de 81%, un procent neschimbat față de 2019.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri