Atac cibernetic „sinistru”: Milioane de americani au fost ținta hackerilor chinezi, timp de peste zece ani

Data publicării:
atac cibernetic, hackeri
Conturile a milioane de americani au fost afectate de un atac cibernetic „sinistru” condus de chinezi. Foto: Profimedia Images

Conturile a milioane de americani au fost afectate de un atac cibernetic „sinistru” condus de chinezi, anunță FBI și Departamentul de Justiție al SUA. Campania de spionaj cibernetic ar fi durat peste zece ani și a vizat o mulțime de oficiali americani, dar și britanici, scrie BBC.

Șapte cetățeni chinezi au fost acuzați de implementarea unei campanii de atac cibernetic pe scară largă. Operațiunea ar fi durat peste un deceniu.

Hackerii ar fi avut o lista lungă de ținte: membri ai personalului Casei Albe, senatori americani, parlamentari britanici și oficiali guvernamentali din întreaga lume, care au criticat Beijingul.

Oficialii au precizat că au fost vizați și contractori din domeniul apărării, disidenți și companii de securitate, scrie Reuters.

Într-un act de acuzare desecretizat luni împotriva a șapte dintre presupușii hackeri chinezi implicați, procurorii americani au declarat că operațiunea de hacking a dus la compromiterea confirmată sau potențială a unor conturi de lucru, e-mailuri personale, stocări online și înregistrări ale convorbirilor telefonice aparținând a milioane de americani.

Cei șapte bărbați ar fi trimis peste 10.000 de „e-mailuri rău intenționate, care au afectat mii de victime, pe mai multe continente”, în ceea ce departamentul de justiție a numit o „operațiune globală prolifică de hacking”, susținută de guvernul Chinei.

Scopul operațiunii globale de hacking a fost „reprimarea criticilor regimului chinez, compromiterea instituțiilor guvernamentale și furtul de secrete comerciale”, a declarat adjunctul procurorului general Lisa Monaco într-o declarație.

„Anunțul de astăzi dezvăluie eforturile continue și neplăcute ale Chinei de a submina securitatea cibernetică a națiunii noastre și de a viza americanii și inovația noastră”, a spus directorul FBI, Christopher Wray.

„Atât timp cât China continuă să vizeze SUA și partenerii noștri, FBI va continua să transmită un mesaj clar că spionajul cibernetic nu va fi tolerat și îi vom urmări neobosit pe cei care amenință securitatea și prosperitatea națiunii noastre”, a adăugat el.

Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat la un mesaj prin care i se solicita un comentariu cu privire la acuzațiile SUA, însă ambasada Chinei la Londra a descris acuzațiile anterioare ale Regatului Unit ca fiind „complet fabricate și calomnii rău intenționate”.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri