Atac cyber de proporţii al hackerilor chinezi împotriva SUA. Zeci de mii de agenţii guvernamentale şi companii au fost afectate

Data actualizării: Data publicării:
hacker chinez, atacuri cyber din China
Guvernul chinez neagă acuzaţiile că s-ar afla în spatele atacului împotriva Microsfot. Foto: Getty Images

Guvernul SUA şi-a exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte un atac cyber îndreptat împotriva serviciului de mail Exchange dezvoltat de Microsfot, despre care compania americană susţine că a fost organizat de hackeri chinezi, informează BBC. Atacul a afectat zeci de mii de utilizatori ai softului, de la mici afaceri, primării şi până la agenţii guvernamental. Hackerii au declanşat atacurile în luna ianuarie, dar şi-au intensificat eforturile în ultimele săptămâni, conform New York Times.

Conform Microsoft, hackerii s-au folosit de serverele sale de mail pentru a ataca ţintele vizate.

„Vorbim despre o ameninţare reală”, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki. „Fiecare instituţie care operează pe astfel de servere, fie că e din sectorul guvernamental, privat sau academic, trebuie să acţioneze pentru a rezolva problemele”.

Principala agenţia guvernamentală a SUA în domeniul securităţii cyber a emis deja o avertizare în legătură cu aceste atacuri care ar fi vizat peste 30.000 de utilizatori Microsoft.

„Suntem îngrijoraţi că numărul celor afectaţi e mai mare”, a declarat Psaki. „Atacul ar putea avea un impact mult mai mare”.

De asemenea, Consiliul Naţional de Securitate al SUA a precizat că este „esenţial” ca orice organizaţie care operează de pe un „server vulnerabil” să adopte imediat măsuri pentru a vedea dacă a fost ţintită sau nu de hackeri.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SUA acuză de mai multă vreme guvernul chinez de operaţiuni de spionaj de tip cyber îndreptate împotriva autorităţilor americane, acuzaţii respinse însă de Beijing.

Opt atacuri cyber îndreptate împotriva Microsoft în ultimul an

Centrul Microsoft specializat în evaluarea ameninţărilor cyber (Microsoft Threat Intelligence Center -MSTIC) a demonstrat cu „mare precizie” că la originea atacurilor se află Hafnium, „o companie finanţată de stat” cu sediul în China.

Hafnium a încercat să fure informaţii de pe grupuri ale specialiştilor în bolilor infecţioase, firme de avocatură, universităţi şi firme din domeniul apărării.

Este a opta oară în ultimul an când Microsoft acuză public entităţi statale de atacuri îndreptate împotriva instituţiilor-cheie şi companiilor private.

Microsoft spune că acest atac nu are legătură cu cel din decembrie 2020 când compania americană  a descoperit un software de tip malware în sistemele sale. Gigantul tech din SUA a dezvăluit în luna ianuarie 2021 că hackerii au văzut codul-sursă.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri