Autoritățile olandeze sunt în alertă după ce fostul ministru al Justiției a primit ”amenințări serioase”

Data actualizării: Data publicării:
Ferd Grapperhaus
Securitate sporită pentru fostul ministru al Justiției din Olanda, amenințat de crima organizată. Foto: Profimedia Images

Serviciul de Securitate Regală şi Diplomatică din Olanda este în alertă și a sporit securitatea fostului ministru al Justiției Ferd Grapperhaus, cunoscut pentru lupta susținută, în timpul mandatului său, împotriva crimei organizate. Autoritățile au apreciat că amenințările primite de acesta sunt "seriose", iar actualul ministru al justiţiei a etichetat drept ”teribil” momentul, transmite EFE, citat de Agerpres.

Grapperhaus, care a fost ministru în fosta legislatură (2017-2021), este protejat de ''câteva săptămâni'' de Serviciul de Securitate Regală şi Diplomatică din Olanda, după ce serviciile de securitate au detectat ''o ameninţare serioasă'' la adresa fostului înalt oficial din partea crimei organizate.

Actualul ministru al justiţiei, Dilan Yesilgoz-Zegerius, a apreciat drept ''teribil'' faptul că predecesorul ei primeşte astfel de ameninţări şi a dat asigurări că Grapperhaus ''a făcut paşi importanţi împotriva crimei organizate'' atunci când s-a aflat în fruntea Ministerului Justiţiei.

''Trebuie să continuăm să facem un efort comun împotriva delincvenţilor sângeroşi'', a insistat Yesilgoz-Zegerius.

Cu toate că procuratura olandeză a confirmat doar că există indicii potrivit cărora autorul ameninţărilor este un grup infracţional organizat, ziarul local Het Parool, care informase anterior cu privire la situaţia de securitate a fostului ministru, îl menţionează pe Jos Leijdekkers (sau Bolle Jos), unul dintre cei mai căutaţi infractori de către Regatul Ţărilor de Jos, drept responsabilul acestor ameninţări.

În mai 2022, autorităţile olandeze l-au inclus pe Leijdekkers, în vârstă de 31 de ani, pe lista cu cei mai căutaţi delincvenţi, acesta fiind considerat liderul unui grup de trafic internaţional de cocaină prin porturile olandez Rotterdam şi belgian Anvers, fiind totodată suspectat de violenţe şi spălare de bani (zeci de milioane de euro şi sute de kilograme de aur, potrivit poliţiei) provenite din traficul de droguri.

În septembrie anul trecut, trei olandezi (trei bărbaţi de 20, 29 şi 48 de ani) au fost reţinuţi pentru ameninţări ''serioase'' la adresa ministrului justiţiei belgian, Vincent Van Quickenborne, care este şi vicepremier. Mai târziu, a fost reţinut un al patrulea suspect, acuzat că a jucat ''un rol important'' în organizarea unui plan de sechestrare a ministrului.

Infractorul flamand Flor Bressers, partener al lui Leijdekkers, a fost identificat de mass media olandeze şi belgiene drept autor al acestui plan de sechestrare a ministrului belgian, a cărui securitate a fost deopotrivă sporită, atunci când s-a aflat despre ameninţări.

Nu este pentru prima dată când un membru al guvernului sau al monarhiei olandeze primeşte ameninţări din partea crimei organizate. Anul trecut, pentru prinţesa moştenitoare a tronului Regatului Ţărilor de Jos, Amalia, şi pentru premierul Mark Rutte au fost intensificate măsurile de securitate din cauza unor ameninţări similare.

Grupările infracţionale organizate din Olanda şi Belgia sunt cunoscute drept Mocro Mafia, sunt formate în principal din cetăţeni olandezi şi de origine marocană sau surinameză, iar de circa un deceniu poartă un război teritorial cu bande inamice, care a început odată cu dispariţia unui transport de cocaină din portul Anvers, în 2012.

Din cauza acestui conflict, zeci de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimul deceniu, inclusiv persoane care nu erau implicate în criminalitatea organizată, precum jurnalişti şi avocaţi.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri