Ben Wallace, acuzat că a ascuns un „act de război” al Rusiei. Un Su-27 a țintit un avion britanic, dar racheta nu a funcționat

Data actualizării: Data publicării:
Russian Navy Baltic Fleet holds flight training exercise
Incidentul s-a întâmplat pe 29 septembrie în largul coastei Crimeei. Foto: Profimedia Images

Deputatul conservator Tobias Ellwood l-a acuzat pe secretarul apărării, Ben Wallace, că a ascuns un potențial „act de război” al Rusiei, în timpul unei dezbateri din Camera Comunelor, scrie The Guardian.

Președintele comisiei de apărare a pus sub semnul întrebării informarea dată de Wallace Parlamentului cu privire la incidentul periculos, care a avut loc în septembrie 2022 și în care a fost implicată o aeronavă RAF, și care a fost dezvăluit săptămâna trecută în documente secrete scurse de la Pentagon.

Ellwood a sugerat că incidentul a fost mai grav decât a fost prezentat de Wallace când i-a informat pe parlamentari în octombrie, ceea ce l-a determinat pe Ellwood să susțină că a fost „un act de război, ale cărui detalii cu siguranță ar trebui făcute publice, nu ascunse în rapoartele de informații”.

Surse americane din ministerul apărării au declarat pentru New York Times că pilotul rus al unui avion de vânătoare Su-27 a țintit aeronava britanică și, crezând că are permisiunea de a trage, a lansat o rachetă. Cu toate acestea, racheta a funcționat defectuos. Aeronava RAF poate transporta până la 30 de membri ai echipajului. Incidentul s-a întâmplat pe 29 septembrie în largul coastei Crimeei.

La acea vreme, secretarul apărării le-a spus parlamentarilor că un avion de luptă rus a „lansat o rachetă în vecinătatea” aeronavei de supraveghere Rivet Joint. Acesta a spus însă că „nu considerăm că a fost o escaladare deliberată”.

Ben Wallace nu a fost marți în Camera Comunelor pentru a răspunde întrebărilor parlamentarilor. Secretarul apărării se află într-o vizită de două zile la Washington, unde s-a întâlnit cu omologul său american, Lloyd Austin, și cu membri ai Congresului.

Ministrul adjunct al Apărării James Heappey, răspunzând în numele guvernului, a spus că nu poate comenta conținutul niciunuia dintre documentele scurse.

Heappey a spus că „unele dintre aceste documente au fost manipulate” în scopuri de dezinformare, deși nu există dovezi că documentul referitorul la incidentul aviatiac a fost modificat.

Citește și PentagonLeaks: NATO putea fi atrasă în războiul din Ucraina, după ce un avion rusesc a fost aproape de a doborî o aeronavă britanică

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri