Blinken: Orientul Mijlociu şi Africa de Nord au trecut prin propriile experienţe cu Rusia. Acum simt și efectele invaziei în Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Biden Cabinet Meeting
Anthony Blinken, șeful Departamentului american de Stat. Foto: Profimedia Images

Ţările din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord îşi amintesc de propriile lor experienţe cu armata rusă, în contextul actualului război din Ucraina, potrivit secretarului de stat american Antony Blinken.

"În Siria şi Libia, armata rusă şi forţele paramilitare au exploatat conflictele în avantajul Moscovei", a spus Blinken miercuri, aflat în capitala Algeriei. De aceea, oamenii din regiune pot empatiza cu suferinţele ucrainenilor, a adăugat el, citat de Agerpres.

În războiul civil din Siria, Rusia este cel mai important aliat al preşedintelui Bashar al-Assad. Cu ajutorul Rusiei, trupele guvernului sirian au recucerit importante zone în acest conflict, care durează din 2011.

De asemenea, există informaţii conform cărora "mercenari" au fost desfăşuraţi în Libia, scena unui sângeros război civil. Moscova a negat întotdeauna că ar fi implicată direct în conflictul din Libia.

Blinken se află în prezent într-un turneu în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. În Algeria, el a avut o întrevedere cu preşedintele Abdelmadjid Tebboune, iar înainte de aceasta, în Maroc, cu prinţul moştenitor al Abu Dhabi şi liderul de facto al Emiratelor Arabe Unite, şeicul Zayed bin Sultan al Nahyan.

"Acum, mulţi oameni din regiune simt durerea invaziei ruse în alt fel. Nave cu grâne nu pot ieşi din porturile Mării Negre pentru că sunt blocate de agresiunea Rusiei. Şi atunci preţul la alimente creşte, la fel ca şi numărul celor care suferă de foame", a subliniat Blinken.

Potrivit estimărilor Naţiunilor Unite, milioane de oameni vor ajunge până anul viitor să fie malnutriţi din cauza războiului din Ucraina. Tăieri importante din exporturile de grâne din Ucraina şi Rusia vor lovi cel mai tare Orientul Mijlociu şi Africa de Nord. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri