Boris Johnson anunță un plan în șase puncte pentru a-l face pe Vladimir Putin să eșueze în Ucraina

Data publicării:
boris johnson urmat de vadim pristaiko, ambasadorul ucrainei la londra, iese din downing street 10
Boris Johnson propune un plan internațional de acțiune în 6 puncte pentru a determina eșecul lui Vladimir Putin în Ucraina Foto: Profimedia Images

Premierul britanic, Boris Johnson, va prezenta un „plan internațional de acţiune” pentru a determina eșecul invaziei ruse în Ucraina şi îşi va intensifica în acest scop întâlnirile diplomatice, săptămâna viitoare, la Londra, a anunțat sâmbătă Downing Street.

Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să eşueze şi trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul britanic într-un comunicat. „Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ci trebuie să o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forţă militară”, a adăugat el.

Planul lui Boris Johnson are șase puncte și nu presupune ca aliații occidentali să se angajeze în acțiuni militare împotriva Rusiei, ci vizează îngenunchierea economică a Moscovei, scrie The Guardian. În ceea ce o privește, Marea Britanie vrea să accelereze sancționarea oamenilor de afaceri ruși, așa că Downing Street va trimite luni în parlament pachetul de măsuri în acest sens.

Boris Johnson propune o coaliție umanitară internațională pentru a ajuta civilii din Ucraina, sprijin pentru capacitățile de autoapărare ale țării și o presiune economică mai mare exercitată asupra lui Vladimir Putin. Calea diplomatică este cea preconizată pentru a obţine dezescaladarea, dar în același timp, Boris Johnson vrea lansarea unor demersuri „rapide” pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.

Premierul britanic va încerca să mobilizeze comunitatea internațională în acest scop.

Astfel, luni el se va întâlni cu prim-miniștrii Canadei și Olandei, iar marți urmează să-i primească la Londra pe liderii din Republica Cehă, Ungaria, Polonia și Slovacia (grupul de la Vișegrad) - țări care se confruntă cu un aflux de refugiați cauzat de invazie.

Planul lui Boris Johnson va fi prezentat în detaliu duminică, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri