Mafia italiană are acum concurență din import. Povestea tulburătoare a unui fost traficant: „Nu mâncam două zile ca să fac asta”

Data actualizării: Data publicării:
traficant droguri italia
Foto: captură TV

Când auziți cuvântul „Mafie”, vă gândiți probabil la grupările de interlopi din Italia, notorii pentru șantaj, amenințări, crime și corupție. Cam așa era și în orașul Castel Volturno, aflat la nord de Napoli, unul dintre fiefurile Camorrei, temuta organizație mafiotă din Italia. Acum, însă, a apărut concurența: clanurile nigeriene se impun pe piața drogurilor și în proxenetism. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:30 și în reluare sâmbăta de la ora 19:30.

Acesta este orașul italian Castel Volturno. L-am vizitat și înainte de pandemie. Cândva o atractivă destinație turistică, a devenit acum un fief al infractorilor. Este controlat de mafia nigeriană, după cum ne povestește chiar un fost interlop. Acest bărbat a fost traficant de droguri. Acum a schimbat tabăra și ne-a spus detalii tulburătoare din trecutului său de infractor. Ne spune despre conaționalii săi că fac milioane de euro din droguri și proxenetism.

Fostul mafiot, care acum colaborează cu autoritățile italiene, vrea să rămână anonim. Așa că îi vom spune în continuare „Davide”. La urma urmei, își pune viața în pericol.

„Castel Volturno e ca un mare centru de operațiuni asupra cărora nu există niciun control. Sunt multe locuri ferite aici, în Castel Volturno, unde se pot ascunde și pot face tot ce își doresc fără să fie reperați de stat sau de poliție”, explică Davide.

El a fost traficant de droguri. Ca atâția alți nigerieni, înghițea pachete mici cu cocaină și venea în Italia.

„Înghițeam până la 1,2 kilograme. Niciodată nu era suficient. Nu mâncam două zile ca să pot face asta”, povestește bărbatul.

Droguri recuperate cu prețul vieții cărăușului

Există mulți traficanți care mor în timpul acestui proces, spune radiologul Mariano Scaglione. Dacă un singur pachet de cocaină se sparge în interiorul intestinului, cărăușul moare. Scaglione a făcut echipă cu autoritățile italiene pentru a destructura mafia nigeriană din Castel Volturno.

„Aceste pachete sunt în intestin. Puteți vedea aici aproximativ 20, până la 30, fiecare de aproximativ 7-8 centimetri lungime. Este o cantitate remarcabilă de cocaină. Sunt o mulțime de pachete”, arată radiologul pe o radiografie.

„Să spunem că avem pe cineva cărăuș și aduce droguri în Italia. Dacă nu poate elimina drogurile, persoana e țintuită la pământ, legată și lăsată să moară. Apoi traficanții recuperează încărcătura. Marfa e mai importantă decât omul. Viața unui om nu are nicio valoare pentru ei, absolut niciuna”, povestește Davide.

„Timp de zeci de ani, regiunea Castel Volturno a fost controlată de un clan Camorra foarte periculos și influent - Casaleza. Dar chiar și așa, mafia nigeriană a reușit să se răspândească în zonă. Sunt sigură că aceste organizații criminale au ajuns la un soi de înțelegere”, spune Ilaria Sasso Del Verme, fost procuror din Napoli.

Expertă IT, ademenită cu un loc de muncă și constrânsă să fie prostituată

Mafia nigeriană este implicată și în prostituție. Și în acest caz oamenii sunt tratați de parcă ar fi de unică folosință.

Blessing este una dintre femeile care au căzut victime. Experta nigeriană în IT a fost ademenită în Europa de către interlopi cu promisiunea unui loc de muncă bine plătit. A venit legal în Italia, prin Spania - dar, la fel ca mii de alte femei nigeriene, a ajuns pe străzi.

„M-am speriat când mi-au luat telefonul și mi-au spus că le datorez 65 de mii de euro. Abia atunci mi-am dat seama că ajunsesem în mâinile traficanților”, povestește Blessing Okoedion, acum membră a unui ONG antisclavie.

Blessing a avut curajul să fugă. A mers la poliție și apoi a fost primită de măicuțe la o mănăstire.

„Când te trimit pe stradă, te spionează mereu, te urmăresc. Dacă vine o mașină - un client - țin o listă și îți verifică mai târziu câștigurile, pentru a fi siguri că nu ascunzi bani. Dacă rămâi însărcinată, te obligă să iei niște medicamente pentru a avorta, apoi te țin închisă în acasă timp de trei zile chiar dacă sângerezi”, spune femeia.

Cum se răzbună mafia nigeriană

Majoritatea acestor activități ilegale se întâmplă în ceea ce mafia nigeriană numește „case de conectare”. La percheziția unei astfel de case, autoritățile italiene au găsit arme, droguri și prostituate.

Între timp, oricine încalcă regulile mafiei este pedepsit drastic.

Te tranșează și te aruncă în pădure. Cadavrul e făcut bucăți, astfel încât nimeni să nu poată da de urma persoanei respective și să afle ce i s-a întâmplat”, explică Davide.

Mafia nigeriană domnește netulburată la Castel Volturno. Davide își amintește de transporturi de droguri făcute cu barca.

„Când vedem semnalul pe mare, așteptam până la 9:00 sau 10:00 noaptea. Apoi luam barca rapidă pentru a merge acolo și a prelua drogurile”, povestește el.

„Deci, la sfârșitul zilei, barca pe care o văd acolo nu este o barcă de pescuit, ci o barcă pentru trafic de droguri?” întreabă reporterul arătând spre o barcă ancorată în larg.

„Exact. Nu putem spune că toată poliția e la curent cu ce se întâmplă. Dar sigur e cineva care cunoaște aceste mișcări”, crede fostul traficant.

Zeci de organizații interlope activează în Italia. Este și motivul pentru care Davide vrea să ajute la combaterea lor și a politicienilor influenți care îi ajută.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri