Candidata Republicanilor francezi la prezidențiale a rămas datoare cu 5 milioane de euro: „Am nevoie de bani până pe 15 mai”

Data actualizării: Data publicării:
Valérie Pécresse (4,8 %) lors de la soirée électorale du 1er tour de l'élection présidentielle ŕ la Maison de la Chimie ŕ Paris le 10 avril 2022
Valérie Pécresse a câștigat 4,8% din voturile primului tur al alegerilor prezidențiale din Franța. Foto: Profimedia Images

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Franța arată mai rău decât se așteptau susținătorii conservatoarei Valerie Pecresse de la partidul Republicanilor. Aceasta a obținut sub 5% din voturi în primul tur, fiind cel mai scăzut procent obținut de centru-dreapta în Franța, în istoria modernă. Pe lângă înfrângerea suferită, ea face un apel pentru „ajutor de urgență”, fiind îndatorată cu 5 milioane de euro.

Cu doar zece ani în urmă, Nicolas Sarkozy se pregătea să candideze pentru al doilea mandat după aproape 17 ani de guvernare centru-dreapta în Franța, conform Reuters.

Acum, existența partidului Republicanilor este amenințată după ce votanții săi i-au ales pe președintele în funcție Emmanuel Macron, contracandidatul său de extremă dreapta, Marine Le Pen și candidatul extremei-stânga, Eric Zemmour. Alegătorii nu au văzut valoarea depunerii buletinelor de vot pentru dreapta tradițională.

„A trebuit să lupt pe două fronturi, între președintele în funcție și extremle care erau aliate să divizeze și să înfrângă dreapta Republicană”, a spus Pecresse în discursul său de după aflarea rezultatelor, adăugând că va vota pentru Macron în al doilea tur de scrutin de pe 24 aprilie. „Votul tactic a câștigat ziua”.

Partidul acesteia, care până la sfârșitul nopții trecute eșuase în a asigura 5% din voturi pentru a putea plăti parțial costurile de campanie, s-a chinuit să rămână relevant de când a devenit Macron președinte în 2017.

Luni dimineață, Pecresse a anunțat că este „personal îndatorată cu cinci milioane de euro”. Pentru a „completa finanțarea campaniei”, ea face deci apel la francezi pentru un „ajutor de urgență”. „Situația financiară a campaniei mele este acum critică”, a declarat ea, potrivit Le Figaro.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

În situația actuală, Valerie Pecresse a anunțat că partidul său nu poate „face față acestor cheltuieli”. Și, prin urmare, a lansat „un apel național pentru donații”. Acest apel este adresat „tuturor celor care mi-au dat votul, dar și tuturor celor care au preferat votul util de ieri. Și, în sfârșit, tuturor francezilor care sunt atașați de pluralismul politic și de libertatea de exprimare. „Am nevoie urgentă de ajutorul vostru până la 15 mai”, a insistat ea. „Este în joc supraviețuirea republicanilor și, dincolo de asta, supraviețuirea dreptei republicane”.

Secretarul general al partidului, Aurelien Pradie, a spus că rezultatele slabe ar trebui să clarifice calea pe care o vor urma.

„Lașii vor merge pe de-o parte sau alta. Lăsați-i să plece și bazați-vă pe restul să vină cu un mesaj politic”, a spus acesta, citat de Reuters.

Pentru unii activiști de partid prioritatea imediată sunt alegerile legislative din iunie, când partidul va dori să-și păstreze cei 101 membrii parlamentari. Pentru alții, este mai mult vorba de strategia pe termen lung – privirile sunt deja ațintite către următoarea cursă prezidențială.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri