Casa Albă a transmis că SUA îşi vor limita arsenalul nuclear atât timp cât Rusia va face acelaşi lucru

Data publicării:
steagul rusiei si steagul sua
Casa Albă a transmis că SUA îşi vor limita arsenalul nuclear atât timp cât Rusia va face acelaşi lucru. FOTO: Profimedia Images

SUA sunt pregătite să respecte limitele privind numărul de focoase nucleare stabilite de Tratatul New START (Noul START) „atât timp cât Rusia face acelaşi lucru”, a declarat vineri un consilier al preşedintelui american Joe Biden, relatează AFP, citată de Agerpres.

Jake Sullivan, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a dat asigurări că, în pofida tensiunilor, executivul american este pregătit să discute despre neproliferarea nucleară „fără condiţii prealabile” cu Rusia şi China, menţionând în acelaşi timp că Beijingul „nu a manifestat dorinţa” de a face acest lucru.

În luna mai, Departamentul de Stat de la Washington a anunţat că Statele Unite deţin în total 662 de rachete balistice intercontinentale echipate cu 1.419 focoase nucleare şi a îndemnat Rusia să publice la rândul ei datele asupra arsenalului său nuclear şi de asemenea să revină în tratatul New START.

„Statele Unite cer Federaţiei Rusiei să revină la respectarea deplină a Tratatului New START şi a tuturor măsurilor stabilizatoare de transparenţă şi verificare conţinute” în document, a subliniat într-un comunicat Departamentul de Stat al SUA.

Ulterior, Rusia a respins posibilitatea de a publica numărul focoaselor nucleare pe care le deţine.

„Nu, nu o vom face. Nu luăm în considerare acest lucru sub nicio formă”, a răspuns viceministrul rus de Externe Serghei Riabkov, vorbind pe treptele Dumei de Stat, care în aceeaşi zi a denunţat Tratatul privind Forţele Armate Convenţionale în Europa (CFE), semnat la începutul anilor '90 cu scopul de a preveni ca alianţele militare rivale din timpul Războiului Rece - NATO şi Pactul de la Varşovia - să poată acumula forţe convenţionale suficiente pentru lansarea unei ofensive.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri