Ce face China în Insulele Paracel, după ce a fost „tatonată” de bombardiere atomice americane

Data publicării:
170702062321-south-china-sea-map-exlarge-169

După ce săptămâna trecută, pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Statele Unite, China și-a retras sistemele de rachete de pe Insulele Paracel, Beijingul a decis reamplasarea lor. Cel puțin asta indică imaginile din satelit capturate de firma israeliană ImageSat International.

Este vorba despre instalațiile de rachete sol-aer HQ-9 de pe Insula Woody, care aparțin grupului de insule Paracel, disputate între China, Taiwan și Vietnam, scrie South China Morning Post.

Sistemele fuseseră mutate pe fondul presiunilor exercitate de Statele Unite, care au trimis recent două bombardiere cu capacitate nucleară – B-52 – în Marea Chinei de Est, supranumită „butoiul cu pulbere al Asisei”, ca să survoleze deasupra Insulelor Spratly.

Experții sunt de părere că retragerea sistemelor a survenit din rațiuni de mentenanță, potrivit sursei citate.

Luna trecută, Beijingul a trimis și el bombardiere nucleare - într-o demonstrație de forță la adresa rivalilor regionali - deasupra Mării Chinei de Sud.

Forțele aeriene chineze au desfășurat pe cer bombardiere H-6K, cu capacitate nucleară, în cadrul unui exercițiu militar de amploare ce a avut drept scop sporirea vitezei de reacție în „pregătirea de luptă pentru Marea Chinei de Sud”. 

Acesta a fost cel mai recent exemplu de hardpower dintr-un lung șir de acțiuni care indică transformarea acestei zone maritime - prinsă în vechi litigii teritoriale - într-o fortăreață militară a Chinei, care și-a propus crearea, până în 2050, a unei armate de talie mondială.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri