Ce să le spunem copiilor despre război? Bogdan Aurescu: E o lecție despre Bine și Rău, despre cum să îl sprijini pe cel care e victimă

Data publicării:
copil avand pe obraz steagul ucrainei
Războiul din Ucraina este un prilej pentru a-i învăța pe copii ce înseamnă empatia și solidaritatea, spune ministrul Bogdan Aurescu Foto: Profimeda Images

Ministrul de externe Bogdan Aurescu, întrebat ce ar trebui să le spunem copiilor despre război, spune că această criză din Ucraina este un prilej pentru a arăta ce înseamnă solidaritatea și empatia umană. „Cea mai frumoasă lecție de solidaritate cred că au demonstrat-o chiar părinții copiilor noștri, care în aceste zile sprijină, fiecare cum poate, cetățeni ucraineni care fug de război, mai ales mame și copii, pentru că aproape o treime dintre cei care ajung în România sunt copii”, a declarat Bogdan Aurescu, luni, la Europa FM.

Ministrul a fost rugat în finalul emisiunii să transmită un mesaj pentru români și a fost întrebat ce le-ar spune copiilor despre ce se întâmplă în lume și în Ucraina. 

„În primul rând, mesajul este acela de siguranță, pe care România o are în acest moment, de securitate față de toți cetățenii români, față de societatea românească, pe care o dă această umbrelă de securitate pe care o proiectează Alianța Nord-Atlantică”, a răspuns Bogdan Aurescu.

„În al doilea rând, pentru că, până la urmă, și această criză poate să aducă o anumită contribuție din acest punct de vedere, este un prilej foarte bun pentru a arăta ce înseamnă solidaritate, ce înseamnă empatie umană”, a continuat șeful diplomației, care și-a împărtășit experiența personală de părinte: „Eu am încercat să îi explic băiatului meu de 5 ani de ce stau mult mai puțin cu el în perioada asta. Și i-am explicat că e vorba despre un stat, Rusia, care a atacat un alt stat, Ucraina. Băiatul meu știe despre Ucraina, știe cine este președintele Statelor Unite, știe care sunt așa, în linii mari, aș spune, evoluțiile de securitate din regiune. În orice caz, înțelege că este vorba, până la urmă, despre o lecție despre Bine și Rău, despre cum să îl sprijini pe cel care este victimă și cum să încerci să îl oprești pe cel care este agresor. Cred că trebuie să le spunem copiilor noștri toate aceste lucruri care au o contribuție la dezvoltarea lor morală și la reperele morale pe care trebuie să le dăm întotdeauna copiilor noștri”, a încheiat ministrul român de externe.

Citiți și: VIDEO. Premierul Norvegiei le-a explicat copiilor războiul din Ucraina: „Să vorbim unii cu ceilalți despre lucrurile de care ne temem”

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri