Cehia și Italia, conflict cu măști sanitare. Cehii au confiscat 680.000 de măști destinate italienilor și au încercat să mușamalizeze

Data publicării:
masca antigripal
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Cehia a confiscat măşti şi respiratoare trimise de China italienilor. Guvernul ceh a încercat să muşamalizeze situaţia. Sub presiunea presei, Cehia va compensa prejudiciul, relatează Mediafax.

Într-un depozit din Lovosice, Republica Cehă, 680.000 de măşti şi 28.000 de aparate de respirat au fost confiscate: o parte din acest material erau un cadou de la Crucea Roşie Chineză pentru Italia. Astăzi, ministrul ceh de interne, Jan Hamacek, a recunoscut că o parte din materialul confiscat constituia un ajutor pentru italieni din partea oraşului Qingtian din provincia Zhejiang: „Ofiţerii vamali au confiscat sute de mii de măşti. Din păcate, ulterior s-a constatat că o parte din ea erau un cadou al chinezilor pentru italieni”, a scris Hamacek pe Twitter, precizând că Roma va fi despăgubită.

Lukas Lev Cervinka, un cercetător ceh, a declarat pentru „La Repubblica” că sechestrul a avut loc marţea trecută: „Versiunea oficială cu primele comunicate a declarat la început că au fost confiscate măşti şi aparate de respirat, vorbind despre materiale furate de la companiile din Cehia de infractorilor lipsiţi de scrupule, care doreau să le vândă la costuri mai mari pe piaţa internaţională, sfidând limitele stricte ale exporturilor medicale impuse în Republica Cehă ca şi în altă parte”, a afirmat el. Dar apoi a reieşit că printre cutiile confiscate de poliţie erau unele cu steaguri tipărite chinezeşti şi italieneşti, precum şi unele scrieri în mandarină şi italiană în care autorităţile de la Beijing trimeteau la Roma încurajările lor.

 În acel moment, Ministerul Ceh al Sănătăţii a continuat să insiste asupra veridicităţii versiunii oficiale, „repetând minciuna confiscării materialelor destinate vânzărilor ilegale”. Dar chiar şi din imaginile cu materialul vehiculat în mass-media era clar că era vorba de un ajutor umanitar trimis din China în Italia împotriva urgenţei coronavirusului. „Cu toate acestea, guvernul ceh a avut nevoie de trei zile pentru a spune, nu oficial, ci numai pe contul Twitter al Ministerului de Interne, care a admis că cel puţin o parte, citez, din marfă, venea de fapt din Republica Populară Chineză şi era destinată Italiei ca un ajutor umanitar. Adăugând că Italia oricum nu va pierde nimic”, a menţionat Cervinka.

 Adevărul ar fi ieşit oricum la iveală, a continuat să spună cercetătorul, după mobilizarea ambasadei italiene: „În acest moment nu există încă nici o admitere oficială şi clară de vină din partea guvernului, cu atât mai puţin vreo scuză oficială adresată Italiei. Guvernul s-a limitat la admiterea parţială a tweet-urilor Ministerului de Interne, guvernanţii cehi rămânând tăcuţi faţă de Italia şi restul Uniunii Europene”. Potrivit profilului ministrului ceh de interne, Praga ar fi în contact cu Roma şi Beijingul în acest moment pentru a rezolva problema. Media locală din Republica Cehă susţine însă că ajutoarele ar fi fost deja distribuite între diferitele spitale şi va fi necesară o nouă expediţie din China.

 „În această dimineaţă, ministrul afacerilor externe al Republicii Cehe, Tom Pechaek, l-a informat pe ambasadorul Nisio că, până la încheierea investigaţiei asupra materialului medical găsit în Losovice, Republica Cehă va trimite în Italia 110.000 de măşti din stocurile sale, în număr egal cu cele care ar fi trebuit să ajungă în ţara noastră şi au fost în schimb furate şi confiscate de autorităţile cehe”. Acest lucru a fost comunicat într-o notă a Ambasadei Italiei, precizând că ministrul Tom Pechaek „trimite o scrisoare personală ministrului Di Maio”. Încărcătura ar trebui să plece în termen de 48 de ore, fără a aştepta încheierea anchetei poliţiei în curs de desfăşurare pentru a afla a fost posibil o asemenea încurcătură.

Editor: A. D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri