China impune restricții la exporturile de grafit, un material cheie pentru producţia de baterii

Data actualizării: Data publicării:
procesul de grafitizare a materialelor catodice pentru baterii litiu-ion la un atelier al unei companii din orașul Hegang
China va introduce licenţe de export la anumite produse din grafit, începând cu data de 1 decembrie 2023. Foto: Profimedia Images

China va introduce licenţe de export la anumite produse din grafit, începând cu data de 1 decembrie 2023, a anunţat vineri Ministerul chinez al Comerţului, într-un context în care Beijingul se confruntă cu presiuni din partea guvernelor străine cu privire la poziţia sa dominantă în sectorul manufacturier, transmite Reuters, preluat de Agerpres. 

Grafitul este utilizat în bateriile pentru automobilele electrice, iar China este cel mai mare producător şi exportator mondial. De asemenea, gigantul asiatic rafinează peste 90% din grafitul mondial în materialul utilizat în practic toţi anozii bateriilor, partea negativă a bateriei. 

Decizia Beijingului de a restricţiona exporturile de grafit vine într-un moment în care guvernele străine îşi sporesc presiunile asupra companiilor chineze din motive ce ţin de practicile lor industriale.

Uniunea Europeană analizează introducerea de tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice produse în China, pe motiv că acestea beneficiază, în mod incorect, de subvenţii masive de stat. De asemenea, la începutul acestei săptămâni, guvernul american a extins restricţiile cu privire la accesul companiilor chineze la semiconductori, inclusiv prin stoparea vânzărilor unor cipuri avansate produse de Nvidia. 

Conform noilor restricţii anunţate vineri, China va cere exportatorilor de două tipuri de grafit să depună cereri pentru obţinerea de licenţe de export. În plus, trei tipuri de produse sensibile din grafit, care erau deja supuse unor controale temporare, au fost plasate pe nouă listă, a precizat Ministerul Comerţului de la Beijing. 

Restricţiile de vineri sunt similare cu cele introduse la 1 august pentru două metale utilizate în producţia cipurilor, respectiv galiu şi germaniu. Aceste restricţii au condus la diminuarea exporturilor chineze de galiu şi germaniu în ultimele luni. 

SUA şi Uniunea Europeană au în vedere noi investiţii pentru a contracara dominaţia Chinei în domeniul grafitului însă experţii se aşteaptă la o luptă dificilă. Printre principalii cumpărători de grafit din China se numără Japonia, India şi Coreea de Sud. 

Partenerii noștri